Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
16.04.2015.

Italijanska vlada odobrila je drugu kreditnu liniju od 30 miliona evra za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji, ali i javno-komunalnim preduzećima, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije.Kreditna linija Vlade Italije nudi nove mogućnosti malim i srednjim preduzećima u Srbiji za saradnju sa italijanskim preduzećima i upotrebu italijanskih tehnologija.
Državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović rekao je da će ova pomoć svakako ubrzati realizaciju Strategije malih i srednjih preduzeća, ali i za kratko vreme doneti rezultate.

„Mi ovo vidimo kao nešto što je “vin-vin situacija”. Našim preduzećima su potrebna nova oprema, a italijanske kompanije su lider u proizvodnji industrijske opreme. Na ovaj način imamo rešeno i finansiranje i način da dođemo do opreme koja je potrebna za unapređenje proizvodnje malih i srednjih preduzeća“, istakao je Petrović.

Nakon uspešne realizacije prve kreditne linije u vrednosti od 33,25 miliona evra, koju je koristilo preko 160 malih i srednjih preduzeća, Vlada Republike Italije odobrila je drugu kreditnu liniju od 30 miliona evra za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima i javnim komunalnim preduzećima.
„Povoljniji uslovi nove kreditne linije su još jedna potvrda snažnog zalaganja Vlade Italije da podrži ekonomski i socijalni razvoj Srbije, sa posebnom pažnjom na razvoj malih i srednjih preduzeća koja, kao i u Italiji, predstavljaju stub privrede ove zemlje i za koja se nadamo da će sve više nabavljati i koristiti italijanske tehnologije i opremu“, izjavio je ambasador Italije u Srbiji, Đuzepe Manco.
Nova italijanska kreditna linija je među najpovoljnijim na srpskom tržištu, prvenstveno zahvaljujući uslovima kao što su efektivna kamatna stopa od 4,35% na godišnjem nivou, period počeka do 2 godine i period otplate do 8 godina. Kredit se sastoji iz dve komponente: 70% kredita se koristi za kupovinu dobara i usluga italijanskog porekla, dok preostalih 30% može da se koristi za pokrivanje lokalnih troškova, kao što su obrtna sredstva, oprema i sirovine neophodne za potrebe investicionih projekata. Druga kreditna linija namenjena je ne samo malim i srednjim preduzećima, već i javnim komunalnim preduzećima, koja, zahvaljujući izuzetnim uslovima mogu da iskoriste priliku da unaprede svoje poslovanje u tehnološkom i organizacionom smislu. Kredit se odobrava preko sledećih banaka: Banca Intesa, Čačanska banka, Erste Bank, Eurobank, JUBMES banka, KBM Banka, Komercijalna banka, Sberbank Srbija, Unicredit Bank Srbija, kojima zainteresovani privrednici mogu da se obrate kako bi saznali detalje i uslove finansiranja i pristupanja povoljnim kreditima.