Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
22.10.2020.

Кредитна линија од 10 милиона евра је одобрена за Intesa Leasing за јачање конкурентности предузећа

• Нова ЕБРД кредитна линија од 10 милиона евра за Intesa Leasing
• Мала и средња предузећа могу приступити новим финансијским средствима како би побољшали своју конкурентност
• ЕУ фондови за идентификацију најадекватније опреме и за подстицајна плаћања

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Европска унија (ЕУ) проширују своју подршку за мала и средња предузећа (МСП) у Србији. Нова кредитна линија у износу од 10 милиона евра за компанију Intesa Leasing ће подржати ова предузећа током и након пандемије коронавируса.

Инвестиција ће помоћи МСП у Србији да улажу у унапређивање своје опреме и процеса производње до ЕУ стандарда, посебно што се тиче квалитета и безбедности, заштите околине, као и здравља и безбедности радника. Ова подршка долази у кључном тренутку, када је приступ финансирању ограничен, а локална предузећа су посебно рањива у тренутним околностима.

Кредит је део ширег ЕБРД/ЕУ програма за унапређивање конкурентности МСП широм Западног Балкана. Док ЕБРД и њени финансијски партнери помажу привредницима да финансирају модерније процесе производње, ЕУ пружа средства за идентификовање најпогодније опреме и процеса, као и подстицајне исплате за успешно завршене пројекте. У Србији се програм остварује у сарадњи са Министарством привреде. ЕБРД и ЕУ кроз Тим Европа подржавају мала и средња предузећа у ублажавању социјалних и економских последица проистеклих из пандемије коронавируса.

Intesa Leasing чланица је Intesa Sanpaolo групе и једна од највећих лизинг компанија у Србији, са главним активностима у сегментима финансирања возила, опреме и некретнина.
Жужана Харгитаи, директорка ЕБРД-а за Западни Балкан изјавила је: „Изузетно смо посвећени пружању подршке предузећима и економији у Србији током ових изазовних времена. Наш нов финансијски пакет изградиће конкурентније компаније, донеће квалитетније производе на локално тржиште и отвориће нове прекограничне могућности трговине за локална мала и средња предузећа. То је резултат наше одличне сарадње са нашим институционалним партнерима, попут ЕУ, и финансијским партнерима на терену.”
Сем Фабрици, амбасадор Европске уније у Србији, изјавио је: „Приступ финансијама често је једна од главних препрека за развој, посебно за мала предузећа. Криза КОВИД-19 додатно је отежала ситуацију. Европска унија и ЕБРД, као Тим Европа, одлучиле су да удруже снаге у подршци економском опоравку пружајући помоћ прилагођену српским МСП. Покренута је нова кредитна линија од 10 милиона евра како би српска предузећа учинила отпорнијим и конкурентнијим на регионалном и глобалном тржишту. Ова заједничка иницијатива нуди комплетан пакет: саветодавне услуге, врло конкурентне услове зајма које ЕБРД може да понуди, а поврх тога, Европска унија донира српским МСП до 15% од укупног износа зајма.”
Горан Кнежевић, Министар привреде Србије, изјавио је „На предлог Министарства привреде, Европска унија је из претприступних (ИПА) фондова одобрила додатних 10 милиона евра за Програм за подстицање конкурентности МСПП у Србији, који се већ реализује у региону. Веома нам је драго да, у новонасталој ситуацији изазваној пандемијом КОВИД 19, још једна финансијска институција приступа Програму, који ће охрабрити привреднике да наставе са инвестицијама у савремену опрему која је у складу са ЕУ стандардима и на тај начин постану конкурентнији. Ова помоћ ће значити више новца за мала и средња предузећа, што ће допринети бољем животном стандарду грађана, а то је наш основни задатак.“
Дарко Поповић, председник Управног одбора Intesa Leasing у Србији изјавио је: „Потписивањем треће кредитне линије настављамо успешну сарадњу са ЕБРД, посебно у овом изазовном периоду за сектор малих и средњих предузећа која су најизложенија ударима кризе изазване пандемијом коронавируса. Уверен сам да ћемо у склопу ове кредитне линије у вредности од 10 милиона евра, понудити малим и средњим предузећима олакшан приступ финансијским средствима за набавку грађевинске, пољопривредне и производне опреме и комерцијалних возила како би побољшали своју конкурентност. Intesa Leasing и ЕБРД су кроз три кредитне линије које су до сада реализоване, подржале привреду са 55 милиона евра.“
ЕБРД је водећи институционални инвеститор у Србији. Банка је до данас уложила више од 6 милијарди евра у 267 пројеката у земљи. ЕБРД се фокусира на подршку развоју приватног сектора, побољшању комуналних услуга и на укупан прелаз ка зеленој економији.