Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
22.10.2020.

Kreditna linija od 10 miliona evra je odobrena za Intesa Leasing za jačanje konkurentnosti preduzeća

• Nova EBRD kreditna linija od 10 miliona evra za Intesa Leasing
• Mala i srednja preduzeća mogu pristupiti novim finansijskim sredstvima kako bi poboljšali svoju konkurentnost
• EU fondovi za identifikaciju najadekvatnije opreme i za podsticajna plaćanja

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) proširuju svoju podršku za mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji. Nova kreditna linija u iznosu od 10 miliona evra za kompaniju Intesa Leasing će podržati ova preduzeća tokom i nakon pandemije koronavirusa.

Investicija će pomoći MSP u Srbiji da ulažu u unapređivanje svoje opreme i procesa proizvodnje do EU standarda, posebno što se tiče kvaliteta i bezbednosti, zaštite okoline, kao i zdravlja i bezbednosti radnika. Ova podrška dolazi u ključnom trenutku, kada je pristup finansiranju ograničen, a lokalna preduzeća su posebno ranjiva u trenutnim okolnostima.

Kredit je deo šireg EBRD/EU programa za unapređivanje konkurentnosti MSP širom Zapadnog Balkana. Dok EBRD i njeni finansijski partneri pomažu privrednicima da finansiraju modernije procese proizvodnje, EU pruža sredstva za identifikovanje najpogodnije opreme i procesa, kao i podsticajne isplate za uspešno završene projekte. U Srbiji se program ostvaruje u saradnji sa Ministarstvom privrede. EBRD i EU kroz Tim Evropa podržavaju mala i srednja preduzeća u ublažavanju socijalnih i ekonomskih posledica proisteklih iz pandemije koronavirusa.

Intesa Leasing članica je Intesa Sanpaolo grupe i jedna od najvećih lizing kompanija u Srbiji, sa glavnim aktivnostima u segmentima finansiranja vozila, opreme i nekretnina.
Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan izjavila je: „Izuzetno smo posvećeni pružanju podrške preduzećima i ekonomiji u Srbiji tokom ovih izazovnih vremena. Naš nov finansijski paket izgradiće konkurentnije kompanije, doneće kvalitetnije proizvode na lokalno tržište i otvoriće nove prekogranične mogućnosti trgovine za lokalna mala i srednja preduzeća. To je rezultat naše odlične saradnje sa našim institucionalnim partnerima, poput EU, i finansijskim partnerima na terenu.”
Sem Fabrici, ambasador Evropske unije u Srbiji, izjavio je: „Pristup finansijama često je jedna od glavnih prepreka za razvoj, posebno za mala preduzeća. Kriza KOVID-19 dodatno je otežala situaciju. Evropska unija i EBRD, kao Tim Evropa, odlučile su da udruže snage u podršci ekonomskom oporavku pružajući pomoć prilagođenu srpskim MSP. Pokrenuta je nova kreditna linija od 10 miliona evra kako bi srpska preduzeća učinila otpornijim i konkurentnijim na regionalnom i globalnom tržištu. Ova zajednička inicijativa nudi kompletan paket: savetodavne usluge, vrlo konkurentne uslove zajma koje EBRD može da ponudi, a povrh toga, Evropska unija donira srpskim MSP do 15% od ukupnog iznosa zajma.”
Goran Knežević, Ministar privrede Srbije, izjavio je „Na predlog Ministarstva privrede, Evropska unija je iz pretpristupnih (IPA) fondova odobrila dodatnih 10 miliona evra za Program za podsticanje konkurentnosti MSPP u Srbiji, koji se već realizuje u regionu. Veoma nam je drago da, u novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom KOVID 19, još jedna finansijska institucija pristupa Programu, koji će ohrabriti privrednike da nastave sa investicijama u savremenu opremu koja je u skladu sa EU standardima i na taj način postanu konkurentniji. Ova pomoć će značiti više novca za mala i srednja preduzeća, što će doprineti boljem životnom standardu građana, a to je naš osnovni zadatak.“
Darko Popović, predsednik Upravnog odbora Intesa Leasing u Srbiji izjavio je: „Potpisivanjem treće kreditne linije nastavljamo uspešnu saradnju sa EBRD, posebno u ovom izazovnom periodu za sektor malih i srednjih preduzeća koja su najizloženija udarima krize izazvane pandemijom koronavirusa. Uveren sam da ćemo u sklopu ove kreditne linije u vrednosti od 10 miliona evra, ponuditi malim i srednjim preduzećima olakšan pristup finansijskim sredstvima za nabavku građevinske, poljoprivredne i proizvodne opreme i komercijalnih vozila kako bi poboljšali svoju konkurentnost. Intesa Leasing i EBRD su kroz tri kreditne linije koje su do sada realizovane, podržale privredu sa 55 miliona evra.“
EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Banka je do danas uložila više od 6 milijardi evra u 267 projekata u zemlji. EBRD se fokusira na podršku razvoju privatnog sektora, poboljšanju komunalnih usluga i na ukupan prelaz ka zelenoj ekonomiji.