Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.11.2015.

Србија има потенцијал за раст, а компаније које овде већ послују или намеравају да дођу, свакако ће то узети у обзир, речено је данас на панелу приликом представљања Беле књиге Савета страних инвеститора (ФИЦ).

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да је за годину дана урађен озбиљан посао, истичући да је више од 400 компанија решено на неки начин, док је за 2016. остало неколико десетина фирми. Он је подсетио да је са ММФ договорено да се до краја 2015. реши судбина седам фирми.

„Немамо велики број продатих компанија. Можемо да причамо да смо о 54 фирми за које смо објавили позив у неколико месеци, не рачунајући медије. Од тог броја једна продата, једној се надамо, а за две је у припреми УППР (унапред припремљени план реорганизације).

Сертић је навео да се претходних година из министаства у компаније у реструктурирању „убацило“ 48 милијарди динара.

„Замислите да смо то убацили у здраву привреду. Где бисмо данас били“, поручио је он.

Сертић је навео да ће 2016. бити година предузетништва, и објаснио да се тренутно ради велико истраживање са Светском банком које ће дефицнисати кључне области за развој државе.

Председник ФИЦ-а Уве Фредхајм поручио је да је Савет уочио помак у погледу законског оквира, а у том смислу велика шанса је, како је рекао, приступање Србије ЕУ.

“Ту је ваша велика шанса”, поручио је Фредхајм.

Према његовим речима, ФИЦ има позитивне повратне информације када је реч о економском развоју.

“Имате потенцијал за раст, а компаније које већ раде овде или намеравају да почну, сигурно ће то узети у обзир. Перспективе су позитивне, иако смо свесни да је ситуација осетљива, све иде у у добром правцу“, навео је он.

Говорећи о усвојеним препорукама из Беле књиге и напретку у свом домену, потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је све спремно за увођење електронске грађевинске дозволе од 2016.

„Око 4.000 људи се тренутно обучава како би то ишло што боље“, рекла је она.

Михајловић је навела да су направљени озбиљни искораци, затим да је у другом кварталу највећи раст забележила управо грађевинска индустрија, и то зато што је држава направила добар амбијент.

Она је рекла да су локалне самоуправе биле спремне за споровођење Закона о планирању и изградњи, али и да тренутно има 174 захтева за конерзију, док је недовољан број оних решених, на чему се ради.

Потпредседник ФИЦ-а и директор Лафаржа Димитрије Кнегињић рекао је да је Савет активно учествовао у прављењу бољег пословног окружења у Србији. Конкретно, примера ради, на Закон о улагањима ФИЦ је, како је навео, дао седам предлога, од којих је усвојено пет.

Потпредседник ФИЦ и директор Карлсберг Србија Габор Бекефи рекао је, говорећи о више од 500 фирми у процесу приватизације, он је рекао да ту постоји и проблем са структуром, да мали акционари често успоравају процес одлучивања, те да је тешко кренути у следећу фазу.