Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
09.11.2015.

Srbija ima potencijal za rast, a kompanije koje ovde već posluju ili nameravaju da dođu, svakako će to uzeti u obzir, rečeno je danas na panelu prilikom predstavljanja Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC).

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je za godinu dana urađen ozbiljan posao, ističući da je više od 400 kompanija rešeno na neki način, dok je za 2016. ostalo nekoliko desetina firmi. On je podsetio da je sa MMF dogovoreno da se do kraja 2015. reši sudbina sedam firmi.

„Nemamo veliki broj prodatih kompanija. Možemo da pričamo da smo o 54 firmi za koje smo objavili poziv u nekoliko meseci, ne računajući medije. Od tog broja jedna prodata, jednoj se nadamo, a za dve je u pripremi UPPR (unapred pripremljeni plan reorganizacije).

Sertić je naveo da se prethodnih godina iz ministastva u kompanije u restrukturiranju „ubacilo“ 48 milijardi dinara.

„Zamislite da smo to ubacili u zdravu privredu. Gde bismo danas bili“, poručio je on.

Sertić je naveo da će 2016. biti godina preduzetništva, i objasnio da se trenutno radi veliko istraživanje sa Svetskom bankom koje će deficnisati ključne oblasti za razvoj države.

Predsednik FIC-a Uve Fredhajm poručio je da je Savet uočio pomak u pogledu zakonskog okvira, a u tom smislu velika šansa je, kako je rekao, pristupanje Srbije EU.

“Tu je vaša velika šansa”, poručio je Fredhajm.

Prema njegovim rečima, FIC ima pozitivne povratne informacije kada je reč o ekonomskom razvoju.

“Imate potencijal za rast, a kompanije koje već rade ovde ili nameravaju da počnu, sigurno će to uzeti u obzir. Perspektive su pozitivne, iako smo svesni da je situacija osetljiva, sve ide u u dobrom pravcu“, naveo je on.

Govoreći o usvojenim preporukama iz Bele knjige i napretku u svom domenu, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je sve spremno za uvođenje elektronske građevinske dozvole od 2016.

„Oko 4.000 ljudi se trenutno obučava kako bi to išlo što bolje“, rekla je ona.

Mihajlović je navela da su napravljeni ozbiljni iskoraci, zatim da je u drugom kvartalu najveći rast zabeležila upravo građevinska industrija, i to zato što je država napravila dobar ambijent.

Ona je rekla da su lokalne samouprave bile spremne za sporovođenje Zakona o planiranju i izgradnji, ali i da trenutno ima 174 zahteva za konerziju, dok je nedovoljan broj onih rešenih, na čemu se radi.

Potpredsednik FIC-a i direktor Lafarža Dimitrije Kneginjić rekao je da je Savet aktivno učestvovao u pravljenju boljeg poslovnog okruženja u Srbiji. Konkretno, primera radi, na Zakon o ulaganjima FIC je, kako je naveo, dao sedam predloga, od kojih je usvojeno pet.

Potpredsednik FIC i direktor Karlsberg Srbija Gabor Bekefi rekao je, govoreći o više od 500 firmi u procesu privatizacije, on je rekao da tu postoji i problem sa strukturom, da mali akcionari često usporavaju proces odlučivanja, te da je teško krenuti u sledeću fazu.