Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
06.05.2015.

У Србији има око 315.000 фирми у сектору малих и средњих предузећа и план је да се у наредних пет година да тај број повећа на 350.000, рекао је државни секретар у Министарству привреде Милош Петровић на скупу „Србија ка Европи“.

Петровић је истакао да су извори финансирања један од проблема са којима се суочава овај сектор и да је у том смислу кредитна линија Италије за набавку опреме за мала и средња предузећа веома значајна. „Банкарски производи су код нас скупи и недовољно усклађени са потребама привреде па морамо развијати и користити нове начине финансирања, а то су фондови“, рекао је он.
„У недостатку средстава, фондови су прави пут да се привреда унапреди, а онда остаје само то да ми будемо способни да одржимо пројекте”, рекао је Петровић
Потпредседник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић је рекао да је Италија Србији главни спољнотрговински партнер са разменом већом од 4,5 милијарди евра, што је четвртина укупне размене Србије и Европске уније. За даље односе веома је важно продубљивање сарадње међу малим и средњим предузећима, изјавио је он.
„Пожељно је да у сарадњи са Италијом гледамо и даље од Фијата“, рекао је Милетић и поручио да ће Привредна комора остати носилац иницијатива које ће унапредити већ добру сарадњу са Италијом. У том смислу је недавно постигнут договор са заштитницима италијанске привреде да се кроз редовну платформу побољша контакт и сарадња пословних људи у две земље.

Милетић је нагласио да Србија жели да додатно развије извозно оријентисане мале и средње фирме које ће у будућности створити и више од 200.000 радних места.

Конвенцију у хотелу Метропол организовали су компанија „РИА консалтинг“ и Привредна комора Србије, уз подршку Министарства привреде, Амбасаде Италије и невладине организације ИТА.

Идеја скупа је да се помогне реализација пројеката и инвестиција које доприносе привредном развоју, а самим тим и запошљавању, као и да се развију добре пројектне идеје ради конкурисања за средства из фондова ЕУ.