Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
11.02.2016.

Ову годину, коју је Влада Србије прогласила Годином предузетништва, треба искористити за унапређење предузетништва и конкурентности малих и средњих предузећа, речено је данас на панел дискусији „Предузетништво и унапређење конкурентности малих и средњих предузећа у Србији“ у Привредној комори Србије (ПКС).

На скупу у организацији Економско-пословног форума Европског покрета у Србији, Националног конвента о ЕУ и ПКС, помоћница министра за привреду Катарина Обрадовић-Јовановић подсетила је да је влада ову годину званично прогласила годиним предузетништва, и најавила да ће ускоро у медијима имати промоцију исте, уз Акциони план који се сада финализује.

„Претходна година је била година у којој су веома важне мере спроведене“, навела је она, указујући на промене у области грађевинских дозвола, Закона о инспекцијском надзору.

С тим у вези је казала да је забележено повећање од више од 50 одсто нових регистрованих предузетника и предузећа, као и броја новозапослених.

Такође, према њеним речима, уведене су бројне олакшице, као што су укидање радне књижице и унапређење активности на већем коришћењу електронских процедура.

То је, како је нагласила, правац којим ће се ићи даље, јер могућности електронске управе пружају огромну шансу за убрзање процедура и елиминисање корупције.

Обрадовић-Јовановић је, истовремено, констатовала да има још пуно посла који треба обавити.

Тако је остало да се донесе закон о накнадама, како би се пописале и уредиле све накнаде које постоје, јер измене закона о административним таксама нису све учиниле да се сви намети обухвате.

Она је подвукла да је важно да се ограниче варијације које постоје у локалним таксама.

„Није урађено мало. Можемо бити задовољни резултатима, који се одржавају у напретку од 30 места на „Дуинг бизнис листи““, нагласила је Обрадовић-Јовановић.

Она је истакла да је приступ финансирању важна област за мала и средња предузећа, и да је идеја Министарства да се прошире канали и инструменти који сада постоје учине много доступнијим.

Један од праваца, како је додала, јесте да се нађу начини да се сем банкарског финансирања омогуће и други видови.

С тим у вези је изразила наду да ће ускоро бити могуће да се најави велики програм гаранцијских шема које ће се реализовати са ЕУ.

Руководилац Центра за мала и средња привредна друштва ПКС Александар Градачац указао је да је циљ да мала и средња предузећа достигну ниво предузетништва у ЕУ.

„Још смо испод просека ЕУ. На том плану морамо много више да радимо, да применимо све стандарде када је у питању скетор малих и средњих предузећа. Имамо стратегију која је донета прошле године. Најважнија је интернационализација тог сектора“, поручио је он.

Председница Економско-пословног форума Европског покрета у Србији Радмила Миливојевић рекла је да је у ЕУ предузетништво једно од кључних елемената и да се сматра да без предузетништва, иновација, развоја технологија нема конкурентности привреде.

Држава, према њеним речима, покренула је низ активности у циљу подстицања предузетништва у Србији, те да је подстрек што су у разговоре о националном програму били укључени привредници, цивилно друштво, и да тако треба наставити, јер се тиме обезбеђује да мере које се доносе буду одрживе.

На скупу је представљен и програм ЕУ ЦОСМЕ, којем је Србија приступила недавно.

Национални координатор за ЦОСМЕ програм Милица Затезало је пренела да је предузетништво велика тема у ЕУ, и да се сматра да је чак 85 одсто новоотворених радних места генерисано у сектору малих и средњих предузећа, који је главни покретач развоја европске економије.

Порграм ЕУ има за циљ даље подстицање предузетништва и пре свега његове конкурентности.