Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
11.02.2016.

Ovu godinu, koju je Vlada Srbije proglasila Godinom preduzetništva, treba iskoristiti za unapređenje preduzetništva i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, rečeno je danas na panel diskusiji „Preduzetništvo i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na skupu u organizaciji Ekonomsko-poslovnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, Nacionalnog konventa o EU i PKS, pomoćnica ministra za privredu Katarina Obradović-Jovanović podsetila je da je vlada ovu godinu zvanično proglasila godinim preduzetništva, i najavila da će uskoro u medijima imati promociju iste, uz Akcioni plan koji se sada finalizuje.

„Prethodna godina je bila godina u kojoj su veoma važne mere sprovedene“, navela je ona, ukazujući na promene u oblasti građevinskih dozvola, Zakona o inspekcijskom nadzoru.

S tim u vezi je kazala da je zabeleženo povećanje od više od 50 odsto novih registrovanih preduzetnika i preduzeća, kao i broja novozaposlenih.

Takođe, prema njenim rečima, uvedene su brojne olakšice, kao što su ukidanje radne knjižice i unapređenje aktivnosti na većem korišćenju elektronskih procedura.

To je, kako je naglasila, pravac kojim će se ići dalje, jer mogućnosti elektronske uprave pružaju ogromnu šansu za ubrzanje procedura i eliminisanje korupcije.

Obradović-Jovanović je, istovremeno, konstatovala da ima još puno posla koji treba obaviti.

Tako je ostalo da se donese zakon o naknadama, kako bi se popisale i uredile sve naknade koje postoje, jer izmene zakona o administrativnim taksama nisu sve učinile da se svi nameti obuhvate.

Ona je podvukla da je važno da se ograniče varijacije koje postoje u lokalnim taksama.

„Nije urađeno malo. Možemo biti zadovoljni rezultatima, koji se održavaju u napretku od 30 mesta na „Duing biznis listi““, naglasila je Obradović-Jovanović.

Ona je istakla da je pristup finansiranju važna oblast za mala i srednja preduzeća, i da je ideja Ministarstva da se prošire kanali i instrumenti koji sada postoje učine mnogo dostupnijim.

Jedan od pravaca, kako je dodala, jeste da se nađu načini da se sem bankarskog finansiranja omoguće i drugi vidovi.

S tim u vezi je izrazila nadu da će uskoro biti moguće da se najavi veliki program garancijskih šema koje će se realizovati sa EU.

Rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva PKS Aleksandar Gradačac ukazao je da je cilj da mala i srednja preduzeća dostignu nivo preduzetništva u EU.

„Još smo ispod proseka EU. Na tom planu moramo mnogo više da radimo, da primenimo sve standarde kada je u pitanju sketor malih i srednjih preduzeća. Imamo strategiju koja je doneta prošle godine. Najvažnija je internacionalizacija tog sektora“, poručio je on.

Predsednica Ekonomsko-poslovnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Radmila Milivojević rekla je da je u EU preduzetništvo jedno od ključnih elemenata i da se smatra da bez preduzetništva, inovacija, razvoja tehnologija nema konkurentnosti privrede.

Država, prema njenim rečima, pokrenula je niz aktivnosti u cilju podsticanja preduzetništva u Srbiji, te da je podstrek što su u razgovore o nacionalnom programu bili uključeni privrednici, civilno društvo, i da tako treba nastaviti, jer se time obezbeđuje da mere koje se donose budu održive.

Na skupu je predstavljen i program EU COSME, kojem je Srbija pristupila nedavno.

Nacionalni koordinator za COSME program Milica Zatezalo je prenela da je preduzetništvo velika tema u EU, i da se smatra da je čak 85 odsto novootvorenih radnih mesta generisano u sektoru malih i srednjih preduzeća, koji je glavni pokretač razvoja evropske ekonomije.

Porgram EU ima za cilj dalje podsticanje preduzetništva i pre svega njegove konkurentnosti.