Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.03.2021.

Министарка привреде у интервјуу за Телеграф Бизнис говори о предузетницама у Србији, како их оснажити,  и како је бити жена у „мушкој“ индустрији.

Како ћете ви провести Дан жена?

– Данашњи дан је симбол борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца, те ћу га провести радно. Поносна сам на то што сам као жена члан Владе Србије и на челу Министарства привреде. Жене данас у Србији имају велике могућности, а ресор којим руководим посебну пажњу посвећује управо овој категорији становништва, како би се оснажиле и покренуле свој бизнис.

Како жене успевају да направе двадесет и пети сат у једном дану?

– Верујем да је све ствар добре организације. Када има воље постоји и начин. Упорним радом и трудом се све постиже.

Жене са овог поднебља дочекују 8. март у уверењу да је у реду имати ниже плате од мушкараца, заправо, она им је по једном истраживању 138 евра мања него мушким колегама. Како ви то коментаришете?

– Сматрам да запослени не треба да имају плату на основу тога да ли су жене или мушкарци већ на основу тога шта знају да раде и својих компетенција. У Влади Србије је данас велики број жена, на руководећим позицијама такође имамо жене, тако да верујем да смо доста напредовали на том пољу.

Треба радити на свести становништва и охрабрити жене.

Пословним речником речено, управљачки стил мушкараца и жена је различит. Колико пословна култура компанија може да допринесе остваривању пуног потенцијала жена? Како се ви у министарству с тим суочавате?

– У послу треба да постоји пословна култура која се не базира на полу, већ на знању, поштовању, способностима и компетенцијама.

Током вишедеценијског рада у индустрији која важи за мушку индустрију, упознала сам много способних жена које су својим трудом и радом успеле да се позиционирају на руководеће позиције и разбију стигне када је ова тема у питању. У Министарству на чијем сам челу такође има много способних, вредних жена које су на руководећим местима.

Жене могу одлично да управљају, подједнако добро ако не и боље од мушкараца.

Такође, пробем је и што стопа запослености жена у Србији износи 38,1 одсто, што је за 14,7 процената мање од стопе запослености мушкараца (52,8 одсто). Шта ви радите да то промените?

– Оснаживање жена које желе да се отисну у предузетничке воде и покрену свој бизнис један је од приоритета рада ресора којим руководим. Први пут ове године Министарство привреде определило је средства у висини од 100 милиона динара за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене и младе, како бисмо им помогли у првим, најризичнијим годинама бављења предузетништвом.

Поводом Дана жена позвала бих све даме које желе да се отисну у предузетничке воде да то и учине, а ресорно Министарство ће им пружити максималну подршку у томе.

Како подстаћи жене и одважити их да иду у предузетничке воде, да се заузму за себе?

– Поред Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене и младе, обезбедили смо и  сет услуга који подразумева неопходне информације, бесплатне обуке, саветодавне услуге и менторинг, што је некада значајније од новца.

Верујем да путем медија можемо заједнички много постићи на подизању свести грађана и афирмацији женског предузетништва.

Добили сте бројне награде, проглашени сте и за најбољег менаџера југоисточне Европе, Жену године у региону… –  које савете вам најчешће траже људи у последње време?

– Људима значи када их неко саслуша и када имају коме да се обрате за помоћ. Различите савете траже, како да покрену сопствени бизнис, како да унапреде пословање.

Управо како бих чула шта мучи предузетнике, како бисмо разговарали на тему унапређења привредног амбијента и промоције програма подршке који су им на располагању током ове године, организовали смо посете предузетницима широм Србије.

Као неко ко је „Жена змај“, да ли вам је било лакше (или теже) у корпорацији, или у министарству и зашто?

– У Наменској сам провела скоро четири деценије. Било је много изазова са којима сам се срела. Захваљујући преданом раду мој тим и ја успели смо да остваримо добре резултате.

Позиција на којој се данас налазим је изузетно важна и захтевна, ресор којим управљам утиче директо на грађане Републике Србије, самим тим и одговорност је огромна.

Код мене не постоји лакши и тежи посао, сваком приступам посвећено, одговорно и радим најбоље што могу.