Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
09.03.2021.

Ministarka privrede u intervjuu za Telegraf Biznis govori o preduzetnicama u Srbiji, kako ih osnažiti,  i kako je biti žena u „muškoj“ industriji.

Kako ćete vi provesti Dan žena?

– Današnji dan je simbol borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, te ću ga provesti radno. Ponosna sam na to što sam kao žena član Vlade Srbije i na čelu Ministarstva privrede. Žene danas u Srbiji imaju velike mogućnosti, a resor kojim rukovodim posebnu pažnju posvećuje upravo ovoj kategoriji stanovništva, kako bi se osnažile i pokrenule svoj biznis.

Kako žene uspevaju da naprave dvadeset i peti sat u jednom danu?

– Verujem da je sve stvar dobre organizacije. Kada ima volje postoji i način. Upornim radom i trudom se sve postiže.

Žene sa ovog podneblja dočekuju 8. mart u uverenju da je u redu imati niže plate od muškaraca, zapravo, ona im je po jednom istraživanju 138 evra manja nego muškim kolegama. Kako vi to komentarišete?

– Smatram da zaposleni ne treba da imaju platu na osnovu toga da li su žene ili muškarci već na osnovu toga šta znaju da rade i svojih kompetencija. U Vladi Srbije je danas veliki broj žena, na rukovodećim pozicijama takođe imamo žene, tako da verujem da smo dosta napredovali na tom polju.

Treba raditi na svesti stanovništva i ohrabriti žene.

Poslovnim rečnikom rečeno, upravljački stil muškaraca i žena je različit. Koliko poslovna kultura kompanija može da doprinese ostvarivanju punog potencijala žena? Kako se vi u ministarstvu s tim suočavate?

– U poslu treba da postoji poslovna kultura koja se ne bazira na polu, već na znanju, poštovanju, sposobnostima i kompetencijama.

Tokom višedecenijskog rada u industriji koja važi za mušku industriju, upoznala sam mnogo sposobnih žena koje su svojim trudom i radom uspele da se pozicioniraju na rukovodeće pozicije i razbiju stigne kada je ova tema u pitanju. U Ministarstvu na čijem sam čelu takođe ima mnogo sposobnih, vrednih žena koje su na rukovodećim mestima.

Žene mogu odlično da upravljaju, podjednako dobro ako ne i bolje od muškaraca.

Takođe, probem je i što stopa zaposlenosti žena u Srbiji iznosi 38,1 odsto, što je za 14,7 procenata manje od stope zaposlenosti muškaraca (52,8 odsto). Šta vi radite da to promenite?

– Osnaživanje žena koje žele da se otisnu u preduzetničke vode i pokrenu svoj biznis jedan je od prioriteta rada resora kojim rukovodim. Prvi put ove godine Ministarstvo privrede opredelilo je sredstva u visini od 100 miliona dinara za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade, kako bismo im pomogli u prvim, najrizičnijim godinama bavljenja preduzetništvom.

Povodom Dana žena pozvala bih sve dame koje žele da se otisnu u preduzetničke vode da to i učine, a resorno Ministarstvo će im pružiti maksimalnu podršku u tome.

Kako podstaći žene i odvažiti ih da idu u preduzetničke vode, da se zauzmu za sebe?

– Pored Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade, obezbedili smo i  set usluga koji podrazumeva neophodne informacije, besplatne obuke, savetodavne usluge i mentoring, što je nekada značajnije od novca.

Verujem da putem medija možemo zajednički mnogo postići na podizanju svesti građana i afirmaciji ženskog preduzetništva.

Dobili ste brojne nagrade, proglašeni ste i za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope, Ženu godine u regionu… –  koje savete vam najčešće traže ljudi u poslednje vreme?

– Ljudima znači kada ih neko sasluša i kada imaju kome da se obrate za pomoć. Različite savete traže, kako da pokrenu sopstveni biznis, kako da unaprede poslovanje.

Upravo kako bih čula šta muči preduzetnike, kako bismo razgovarali na temu unapređenja privrednog ambijenta i promocije programa podrške koji su im na raspolaganju tokom ove godine, organizovali smo posete preduzetnicima širom Srbije.

Kao neko ko je „Žena zmaj“, da li vam je bilo lakše (ili teže) u korporaciji, ili u ministarstvu i zašto?

– U Namenskoj sam provela skoro četiri decenije. Bilo je mnogo izazova sa kojima sam se srela. Zahvaljujući predanom radu moj tim i ja uspeli smo da ostvarimo dobre rezultate.

Pozicija na kojoj se danas nalazim je izuzetno važna i zahtevna, resor kojim upravljam utiče direkto na građane Republike Srbije, samim tim i odgovornost je ogromna.

Kod mene ne postoji lakši i teži posao, svakom pristupam posvećeno, odgovorno i radim najbolje što mogu.