Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
15.06.2017.

У специјалном издању месечника „Diplomacy and Commerce”, посвећен односима Србије и Италије, министар привреде Горан Кнежевић рекао је да је Италија прворазредни привредни партнер Србије, и да је последњих 20 година била увек на једном од прва три места када је у питању пласман српских производа.

Министар је, такође, истакао значај подстицаја који се дају инвеститорима. „Подстицаји су итекако оправдали своје постојање. Самом чињеницом да смо са 72 компаније уговорили 12.383 радна места, а да те компаније данас запошљавају 39.953 лица, што је за 27.570 више од циља који смо договорили, мислим да је довољан доказ”, казао је он.

„Али да се разумемо, подстицаји служе да бисмо привукли с једне стране домаће привреднике да се развијају, буду већи, конкурентнији, а са друге стране, да привучемо и стране инвеститоре, да одаберу један Ниш, једну Сурдулицу или Сремску Митровицу да им постане регионални центар, да у нашу земљу донесу нове технологије и знања, поред тога што запошљавају наше људе и ангажују наше мале и средње привреднике”, рекао је Кнежевић и додао да га често питају о подстицајима, да ли се исплате и да ли би инвеститори дошли и без њих у Србију. „Опште  је такмичење у условима који земље нуде само да би позната светска компанија одлучила да прошири своје пословање баш у њиховој земљи. Код нас су, захваљујући подстицајима, уложили чувени НЦР, Јура, Леони, Грунфос и други. Они су запослили хиљаде наших људи и одлучују да реинвестирају. То је чист доказ да су задовољни пословањем у Србији и да желе дугорочно овде да остану”.

Да бисмо створили привлачни, али и сигурни инвестициони амбијент, по Кнежевићевим речима, много тога је урађено у последњих 9 месеци и ту појаснио да су новом Уредбом о привлачењу директних инвестиција знатно смањени критеријуми како би веће шансе добили домаћи привредници, али истовремено и обезбеђени посебни подстицаји за улагања у девастирана и неразвијена подручја.