Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
16.11.2016.

Помоћница министра за мала и средња предузећа и предузетништво Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је данас на конференцији поводом завршетка пројекта „Развој електронског пословања у Србији“ да је пред државом и привредницима велики посао када је електронско пословање у питању, а да је искуство које смо као држава добили реализацијом овог пројекта велико.

„Крај овог пројекта је само почетак, јер ће Министарство привреде и Развојана агенција Србије обуке које су развијене у оквиру овог пројкта уврстити у програм обука које регионалне развојне агенције пружају привредницима широм Србије“, рекла је она.

Помоћница министра је објаснила да је ово само један корак, јер држава наставља са подршком привредницима, па је потребно да од привреде чује који су то правци у којима би требало да подршку усмери.“ Понекад можда недовољно увиђамо изазове које пред нас поставља дигитализација, а важно је да  се сва предузећа припреме да искористе шансу које савремене технологије доносе, која у супротном може да представља велику препреку у развоју“ рекла је Јовановићка.

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији, Оскар Бенедикт казао је да је увођење ознаке поверења у е-трговини један од најважнијх резултата пројекта развој електронског пословања у Србији, који је ЕУ финансирала са 2, 5 милиона евра.

Он је навео да је тај пројекат, који је пружао подршку малим средњим предузећима и приближавао им електронску трговину и пословање као средство за унапређење конкурентности и смањења трошкова пословања, током претходне две године реализован у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством привреде Србије.

„Ово није крај, већ почетак процеса који уводи промене у електронско пословање Србије, јер је оно неизбежно за даљи привредни раст, остварење профита и нова радна места“ , казао је Бенедикт и најавио да ће ЕУ наставити да подржава развој електронског пословања у Србији.

Преко 700 представника малих и средњих предузећа из Србије током реализације тог пројекта похађало радионице о електронском пословању и е- трговини, око 1.000 представника државних институција присуствовало је на 35 радионица о значају дигиталне економије, електронског пословања и трговине, као и о борби против сајбер криминала.

Овај пројекат подршке електронског пословања у Србији је део програма помоћи ЕУ сектору малих и средњих предузећа.

Како је данас речено, у Србији укупно сада има 66 малих и средњих предузећа и предузетника који су добили ознаку поверења за увођење Е-трастмарк ознаке. Резултат овог пројекта је и  портал www.e-dukator.rs на којем грађани могу да се информишу и едукују о правима када купују на интернет, док ће након завршетка пројекта Центар за развој е-трговине и заштиту потрошача на интернетну из Новог Сада наставити да се бави процесом акредитације и доделом тих сертииката.