Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
16.11.2016.

Pomoćnica ministra za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo Katarina Obradović Jovanović izjavila je danas na konferenciji povodom završetka projekta „Razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji“ da je pred državom i privrednicima veliki posao kada je elektronsko poslovanje u pitanju, a da je iskustvo koje smo kao država dobili realizacijom ovog projekta veliko.

„Kraj ovog projekta je samo početak, jer će Ministarstvo privrede i Razvojana agencija Srbije obuke koje su razvijene u okviru ovog projkta uvrstiti u program obuka koje regionalne razvojne agencije pružaju privrednicima širom Srbije“, rekla je ona.

Pomoćnica ministra je objasnila da je ovo samo jedan korak, jer država nastavlja sa podrškom privrednicima, pa je potrebno da od privrede čuje koji su to pravci u kojima bi trebalo da podršku usmeri.“ Ponekad možda nedovoljno uviđamo izazove koje pred nas postavlja digitalizacija, a važno je da  se sva preduzeća pripreme da iskoriste šansu koje savremene tehnologije donose, koja u suprotnom može da predstavlja veliku prepreku u razvoju“ rekla je Jovanovićka.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji, Oskar Benedikt kazao je da je uvođenje oznake poverenja u e-trgovini jedan od najvažnijh rezultata projekta razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji, koji je EU finansirala sa 2, 5 miliona evra.

On je naveo da je taj projekat, koji je pružao podršku malim srednjim preduzećima i približavao im elektronsku trgovinu i poslovanje kao sredstvo za unapređenje konkurentnosti i smanjenja troškova poslovanja, tokom prethodne dve godine realizovan u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom privrede Srbije.

„Ovo nije kraj, već početak procesa koji uvodi promene u elektronsko poslovanje Srbije, jer je ono neizbežno za dalji privredni rast, ostvarenje profita i nova radna mesta“ , kazao je Benedikt i najavio da će EU nastaviti da podržava razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji.

Preko 700 predstavnika malih i srednjih preduzeća iz Srbije tokom realizacije tog projekta pohađalo radionice o elektronskom poslovanju i e- trgovini, oko 1.000 predstavnika državnih institucija prisustvovalo je na 35 radionica o značaju digitalne ekonomije, elektronskog poslovanja i trgovine, kao i o borbi protiv sajber kriminala.

Ovaj projekat podrške elektronskog poslovanja u Srbiji je deo programa pomoći EU sektoru malih i srednjih preduzeća.

Kako je danas rečeno, u Srbiji ukupno sada ima 66 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika koji su dobili oznaku poverenja za uvođenje E-trastmark oznake. Rezultat ovog projekta je i  portal www.e-dukator.rs na kojem građani mogu da se informišu i edukuju o pravima kada kupuju na internet, dok će nakon završetka projekta Centar za razvoj e-trgovine i zaštitu potrošača na internetnu iz Novog Sada nastaviti da se bavi procesom akreditacije i dodelom tih sertiikata.