Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
02.07.2018.

Прва у низу јавних расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о акредитацији одржана је данас у Новом Саду, а циљ овог прописа је да се, у корист привреди, унапреди систем акредитације.

Помоћник министра привреде Александар Старчевић рекао је да је изменама и допунама Закона предвиђено скраћење рока за издавање акредитације,  као и да се омогући транспарентан рад Акредитационог тела Србије.

Како је навео, планирано је да рок за издавање акредитације буде ограничен на шест месеци плус три месеца уз могућност одлагања од стране подносиоца захтева.

„Повећава се и надзор над АТС од стране државе, а транспарентнији рад се постиже кроз јавни регистар оцењивача и давања на увид методологије при калкулацији обрачуна трошкова акредитације на основу које акредитиционо тело наплаћује своје услуге крајним корисницима“, рекао је Старчевић.

Министарство привреде, у сарадњи са Привредном комором Србије, организује јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о акредитацији, у форми округлих столова, а јавна расправа ће након Новог Сада бити одржана у среду 4. јула у Крагујевцу и у петак, 6. јула, у Београду.

„Планирамо да после јавне расправе све примедбе и сугестије сагледамо и оне које су корисне усвојимо“, нагласио је Старчевић и додао да након тога следи процедура усвајања тог прописа.

 

Старчевић: Новим законом се смањује рок за акредитацију српских производа

„Помоћник министра привреде Александар Старчевић изјавио је данас, у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о акредитацији, да је важна новина предвиђена овим Нацртом, скраћивање рока за добијање акредитације за српске привреднике који оцењују усаглашеност производа.

Према његовим речима, процес акредитације производа ће бити ограничен на шест месеци, уз могућност одлагања од стране подносиоца захтева за додатна три месеца.

Старчевић је, на расправи која је одржана у Београду, у Привредној комори Србије, рекао да ће акредитација бити усклађена са европским прописима, те да су измене усклађене са уредбом ЕУ 765 из 2008. године и најновијим стандардом из 2018. године.

Измене предвиђају већу транспарентност рада Акредитационог тела Србије, а привредници ће тачно знати колико може трајати акредитација, рекао је Старчевић и додао да је овим Нацртом омогућена и прецизирана прекогранична сарадња са акредитационим телима других земаља у региону.

Секретар Удружења за стручне, научне и техничке делатности ПКС Александар Перић је нагласио да ће тај закон, по усвајању, бити користан за српску привреду и да ће привредници моћи лакше да сертификују производе за домаћа и страна тржишта. До сада су одржане две јавне расправе о изменама и допунама Закона о акредитацији, у Новом Саду и Крагујевцу. У дискусији су учествовали и привредници којима је та област значајна за производњу, представници лабораторија, сертификационих и контролних тела, министарстава и институција