Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
17.05.2018.

 

Старчевић: У јуну нови Правилник о безбедности деце на игралиштима

 

Помоћник министра привреде Александар Старчевић најавио је данас да би Правилник о безбедности дечјих игралишта, чији је циљ обезбеђивање што већег степена безбедности малишана приликом игре на отвореном простору, требало да буде усвојен у јуну.

Он је на последњем округлом столу поводом јавне расправе о Предлогу правилника о безбедности дечјих игралишта одржаном у Привредној комори Србије, рекао да су њиме прописани најсавременији стандарди о томе каква  би, примера ради, требало да буде подлога и све справе за игру, да би се могућност повреде малишана свела на минимум.

„Дефинисано је како треба да изгледа опрема, од ког материјала и како су ти делови израђени, како се постављају… Дефинисана је и  подлога, односно, упијајући део који ублажава пад детета са одређене висине“, рекао је Старчевић додајући да све мора да буде у складу са стандардима, који су преузети из европске праксе.

„Након доношења правилника дечја игралишта се више неће правити како коме одговара и на било ком месту, као што је то често био случај. То ће морати да се ради плански“, рекао је Старчевић.

Према његовим речима, правилником је дефинисано и да је власник игралишта одговоран за све што се догоди на игралишту.

Опрема на дечјим игралиштима тренутно је регулисана одредбама Закона о општој безбедности производа. Министарство привреде је препознало значај уређења ове области након низа догађаја у којима се показало да безбедност деце на игралиштима није била на највишем нивоу. Јавне расправе о Предлогу правилника Министарство привреде организује у сарадњи са Привредном комором Србије, а осим у Београду, округли столови су одржани и у Нишу, Зрењанину и Крагујевцу.

У Крагујевцу одржана расправа за већу безбедност деце на игралиштима

 

У Крагујевцу је данас одржана још једна у низу јавних расправа о Предлогу правилника о безбедности дечјих игралишта чији је циљ унапређење прописа и обезбеђивање што већег степена безбедности малишана приликом игре на отвореном простору.

Помоћник министра привреде Александар Старчевић позвао је све заинтересоване и стручну јавност да доставе предлоге за евентуално унапређење овог прописа јер је, како јеистакао, безбедност деце на првом месту и кључна брига за сваког од нас појединачно и за цело друштво.

Јавне расправе о Предлогу правилника Министарство привреде организује у сарадњи са Привредном комором Србије, а осим у Крагујевцу, округли столови одржани су и у Нишу и Зрењанину.

Последњи округли сто поводом јавне расправе биће организован сутра у просторијама Привредне коморе Србије од 10 часова.

 

 

 

Старчевић о новом правилнику: Да се наша деца безбедно играју

 

Помоћник министра привреде Александар Старчевић разговарао је данас у Зрењанину са представницима стручне јавности и свима који су желели да се укључе у јавну расправу о предлогу Правилника о безбедности деце на игралиштима, како би се унапредио пропис и обезбедио што већи степен безбедности малишана приликом игре на отвореном простору.

„Безбедност деце је на првом месту и кључна брига за сваког од нас појединачно и за цело друштво. Зато је важно и да стандарди који ће важити за дечја игралишта, буду одређени на прецизан, јасан и концизан начин, као што је то случај у Европској унији. У том циљу, спремни смо да саслушамо сваки предлог, и учинимо све да подигнемо ниво безбедности наших најмлађих на игралиштима”, рекао је Старчевић.

Према његовим речима, Министарство привреде је препознало значај уређења ове области, а ресорни министар Горан Кнежевић донео је одлуку да се крене у израду прописа који ће је прецизно регулисати.

Одлука је, каже Старчевић, донета након низа догађаја у којима се показало да безбедност деце на игралиштима није била на највишем нивоу.

Опрема на дечјим игралиштима тренутно је регулисана одредбама Закона о општој безбедности производа, а Правилником о безбедности дечијих игралишта биће прописано каква треба да буде опрема на којој се малишани играју, подлога и све справе за игру, како би се могућност повреде свела на минимум.

Према његовим речима, приликом израде правилника, императив је био да се сагледа како је та област регулисана у осталим земљама, посебно у земљама ЕУ и да се правилник усклади са европским стандардима.

 

 У Нишу одржана јавна расправа о Предлогу правилника о безбедности дечјих игралишта

 

 Јавна расправа о Предлогу правилника о безбедности дечјих игралишта чији је циљ већа безбедност деце на игралиштима одржана је данас у Нишу, а помоћник министра привреде Александар Старчевић позвао је све заинтересоване и стручну јавност да учествују у расправама и доставе предлоге за евентуално унапређење овог прописа.

 

Јавне расправе о Предлогу правилника Министарство привреде организује у сарадњи са Привредном комором Србије, а осим у Нишу, округли столови биће одржани и у Зрењанину 22. маја, у Крагујевцу 24. маја и 25. маја у Београду.

 

Предлогом правилника јасно су дефинисани битни захтеви за заштиту здравља и безбедности који се односе на потребне површине и опрему за јавна дечја игралишта, као и други захтеви и услови који морају бити испуњени за постављање и контролу дечјих игралишта на отвореном простору током употребе.

 

Jавна расправа о Предлогу правилника о безбедности дечјих игралишта

 

Министарство привреде позива све заинтересоване и стручну јавност да се упознају са радним текстом Предлога правилника о безбедности дечјих игралишта, да учествују у јавним расправама, и доставе предлоге за евентуално унапређење овог прописа.

Јавне расправе о Предлогу правилника Министарство привреде организује у сарадњи са Привредном комором Србије, а биће одржане неколико градова Србије у периоду од 16. до 25. маја 2018. године.

Округли столови у вези са Предлогом правилника одржаће се према следећем плану:

– дана 21. маја 2018. године, од 11 до 13 часова, у просторијама Регионалне привредне коморе Нишавског, Пиротског и Топличког округа, Добричка 2, Ниш;

– дана 22. маја 2018. године, од 10 до 12 часова, у просторијама Градске куће у Зрењанину, Барокна сала, Трг слободе 10, Зрењанин;

– дана 24. маја 2018. године, од 10 до 12 часова, у просторијама Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа, др Зорана Ђинђића 10/V, Велика сала на V спрату, Крагујевац;
– дана 25. маја 2018. године, од 10 до 12 часова, у просторијама Привредне коморе Србије, Ресавска 13-15, Београд.

Предлоге је могуће доставити приликом учешћа на округлим столовима у наредним данима, и/или након јавне расправе електронским путем на е-мejл адресу: anita.stupar@privreda.gov.rs.

Предлогом правилника о безбедности дечјих игралишта јасно су дефинисани битни захтеви за заштиту здравља и безбедности који се односе на потребне површине и опрему за јавна дечја игралишта, као и други захтеви и услови који морају бити испуњени за постављање и контролу дечјих игралишта на отвореном простору током употребе.