Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
17.05.2018.

 

Starčević: U junu novi Pravilnik o bezbednosti dece na igralištima

 

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević najavio je danas da bi Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, čiji je cilj obezbeđivanje što većeg stepena bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom prostoru, trebalo da bude usvojen u junu.

On je na poslednjem okruglom stolu povodom javne rasprave o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta održanom u Privrednoj komori Srbije, rekao da su njime propisani najsavremeniji standardi o tome kakva  bi, primera radi, trebalo da bude podloga i sve sprave za igru, da bi se mogućnost povrede mališana svela na minimum.

„Definisano je kako treba da izgleda oprema, od kog materijala i kako su ti delovi izrađeni, kako se postavljaju… Definisana je i  podloga, odnosno, upijajući deo koji ublažava pad deteta sa određene visine“, rekao je Starčević dodajući da sve mora da bude u skladu sa standardima, koji su preuzeti iz evropske prakse.

„Nakon donošenja pravilnika dečja igrališta se više neće praviti kako kome odgovara i na bilo kom mestu, kao što je to često bio slučaj. To će morati da se radi planski“, rekao je Starčević.

Prema njegovim rečima, pravilnikom je definisano i da je vlasnik igrališta odgovoran za sve što se dogodi na igralištu.

Oprema na dečjim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda. Ministarstvo privrede je prepoznalo značaj uređenja ove oblasti nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou. Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a osim u Beogradu, okrugli stolovi su održani i u Nišu, Zrenjaninu i Kragujevcu.

U Kragujevcu održana rasprava za veću bezbednost dece na igralištima

 

U Kragujevcu je danas održana još jedna u nizu javnih rasprava o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta čiji je cilj unapređenje propisa i obezbeđivanje što većeg stepena bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom prostoru.

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević pozvao je sve zainteresovane i stručnu javnost da dostave predloge za eventualno unapređenje ovog propisa jer je, kako jeistakao, bezbednost dece na prvom mestu i ključna briga za svakog od nas pojedinačno i za celo društvo.

Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a osim u Kragujevcu, okrugli stolovi održani su i u Nišu i Zrenjaninu.

Poslednji okrugli sto povodom javne rasprave biće organizovan sutra u prostorijama Privredne komore Srbije od 10 časova.

 

 

 

Starčević o novom pravilniku: Da se naša deca bezbedno igraju

 

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević razgovarao je danas u Zrenjaninu sa predstavnicima stručne javnosti i svima koji su želeli da se uključe u javnu raspravu o predlogu Pravilnika o bezbednosti dece na igralištima, kako bi se unapredio propis i obezbedio što veći stepen bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom prostoru.

„Bezbednost dece je na prvom mestu i ključna briga za svakog od nas pojedinačno i za celo društvo. Zato je važno i da standardi koji će važiti za dečja igrališta, budu određeni na precizan, jasan i koncizan način, kao što je to slučaj u Evropskoj uniji. U tom cilju, spremni smo da saslušamo svaki predlog, i učinimo sve da podignemo nivo bezbednosti naših najmlađih na igralištima”, rekao je Starčević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo privrede je prepoznalo značaj uređenja ove oblasti, a resorni ministar Goran Knežević doneo je odluku da se krene u izradu propisa koji će je precizno regulisati.

Odluka je, kaže Starčević, doneta nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.

Oprema na dečjim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, a Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta biće propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i sve sprave za igru, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum.

Prema njegovim rečima, prilikom izrade pravilnika, imperativ je bio da se sagleda kako je ta oblast regulisana u ostalim zemljama, posebno u zemljama EU i da se pravilnik uskladi sa evropskim standardima.

 

 U Nišu održana javna rasprava o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta

 

 Javna rasprava o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta čiji je cilj veća bezbednost dece na igralištima održana je danas u Nišu, a pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević pozvao je sve zainteresovane i stručnu javnost da učestvuju u raspravama i dostave predloge za eventualno unapređenje ovog propisa.

 

Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a osim u Nišu, okrugli stolovi biće održani i u Zrenjaninu 22. maja, u Kragujevcu 24. maja i 25. maja u Beogradu.

 

Predlogom pravilnika jasno su definisani bitni zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na potrebne površine i opremu za javna dečja igrališta, kao i drugi zahtevi i uslovi koji moraju biti ispunjeni za postavljanje i kontrolu dečjih igrališta na otvorenom prostoru tokom upotrebe.

 

Javna rasprava o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta

 

Ministarstvo privrede poziva sve zainteresovane i stručnu javnost da se upoznaju sa radnim tekstom Predloga pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, da učestvuju u javnim raspravama, i dostave predloge za eventualno unapređenje ovog propisa.

Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a biće održane nekoliko gradova Srbije u periodu od 16. do 25. maja 2018. godine.

Okrugli stolovi u vezi sa Predlogom pravilnika održaće se prema sledećem planu:

– dana 21. maja 2018. godine, od 11 do 13 časova, u prostorijama Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, Dobrička 2, Niš;

– dana 22. maja 2018. godine, od 10 do 12 časova, u prostorijama Gradske kuće u Zrenjaninu, Barokna sala, Trg slobode 10, Zrenjanin;

– dana 24. maja 2018. godine, od 10 do 12 časova, u prostorijama Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, dr Zorana Đinđića 10/V, Velika sala na V spratu, Kragujevac;
– dana 25. maja 2018. godine, od 10 do 12 časova, u prostorijama Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd.

Predloge je moguće dostaviti prilikom učešća na okruglim stolovima u narednim danima, i/ili nakon javne rasprave elektronskim putem na e-mejl adresu: anita.stupar@privreda.gov.rs.

Predlogom pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta jasno su definisani bitni zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na potrebne površine i opremu za javna dečja igrališta, kao i drugi zahtevi i uslovi koji moraju biti ispunjeni za postavljanje i kontrolu dečjih igrališta na otvorenom prostoru tokom upotrebe.