Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
31.05.2016.

Развојна агенција Србије (РАС) расписала је јавни позив за учешће на бесплатном програму менторинга, намењеног микро, малим и средњим предузећима (ММСП) и задругама. Програм има за циљ унапређење пословања и смањење броја неуспешних привредних субјеката и задруга, и одвија се у складу са Програмом Министарства привреде – Стандардизовани сет услуга (ССУ) за ММСП и предузетнике у 2016. години.

Процес менторинга одвија се по методологији развијеној у сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (JICA) и подрзумева од 25 до 50 сати стручне подршке предузећима и задругама, у областима које они дефинишу у сарадњи са сертификованим стручним лицима – менторима. Наиме, менаџмент предузећа и ментор заједно проучавају актуелно пословање, разлоге тренутних проблема или сметње за даљи развој, као и најважније потенцијале за раст, те на основу констатованог стања ментор и корисник припремају план/пројекат даљег развоја.

Независна евалуација корисника менторинга у претходним годинама реализације је показала да захваљујући овој услузи фирме остварују у просеку 10% повећања продаје, профита и броја запослених. У прошлој години кроз програм менторинга прошло је 90 малих и сртедњих предузећа и 11 кластера. Од ове године у програм су укључене и задруге.

Програм менторинга се реализује преко акредитованих развојних агенција са седиштем у Суботици, Зрењанину, Новом Саду, Руми, Београду, Пожаревцу, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Новом Пазару, Нишу, Лесковцу, Зајечару, Крушевцу и Лозници. Рок за подношење пријава је 21.06.2016. године. Упутство за учешће на Програму и сви пратећи обрасци доступни су у електронском облику и на сајту www.ras.gov.rs, на сајту www.godinapreduzetnistva.rs, као и сајтовима акредитованих развојних агенција.