Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
31.05.2015.

Судбина 43 предузећа, која од сутра више немају заштиту, биће различита, нека ће повериоци блокирати или ће им део имовине бити узурпиран, а нека су успела да постигну договоре о олакшавању својих обавеза како би могла да уђу у процес приватизације, изјавио је данас министар привреде Жељко Сертић.

Он је за јутарњи Дневник РТС-а навео да ту постоје различите могућности договора са пословним партнерима како би се избегла блокада, наводећи пример Ласте и Симпа који нису били под заштитом, али су постигли договор са добављачима, предочивши им да је и за њих боље ако не буде блокаде.

Министар је рекао да је до сада у три јавна позива за приватизацију предузећа у реструктурирању процес спроведен до краја, 17 предузећа је заштићено, за поједина је рок за приватизацију продужен до годину дана, а највећи део предузећа је већ у процесу припреме за приватизацију.

Сертић је рекао да су јавни позиви за приватизацију објављени за 44 предузећа, од којих је 37 до сада била под заштитом. Та је заштита продужена до 31. октобра, скупштинском одлуком, како би се добио простор да се у три јавна позива цео процес доведе до краја.

Он је напоменуо да очекује да предузећа којима је продужен рок за приватизацију буду продата и пре завршетка рока од годину дана.

Нека предузећа су већ склопила договоре о отплати дуга са повериоцима, а предузећа која су у процесу требало би да у наредном периоду направе договоре са својим повериоцима, казао је министар привреде, подсетивши да је 2005. године било више од 230 заштићених предузећа, а да их је данас свега 17, који ће заштиту имати до годину дана.

„Постоје разлози због којих су та предузећа заштићена, а критеријум за њихов избор није био плод политичких договора. Та предузећа су спремна за приватизацију, са “Ресавицом“ имамо велики проблем јер за то предузеће нема заинтересованих и оно једино добија дотацију од државе.“

Он је додао да Ресавица запошљава 4.000 рудара, док остала предузећа имају потенцијал да буду решавана“.

Министар је истакао да је интерес да све буде брзо урађено. „Никада нисмо имали дефинисане рокове за процес приватизације, али наш задатак је да тај процес што пре завршимо“, каже министар.

Сертић је истакао да су предвиђене казне за одговорна лица која не испуне обавезе по закону у вези са приватизацијом, пре свега да припреме потребна документа и спроведу социјални програм.

„Највећи носиоци опструкције су били управо руководиоци предузећа. Кроз овај процес од 10 година ми смо у различитим политичким играма дошли до 234 предузећа, у која су се слиле огромне паре. Имамо ту неку политичку заштиту где нико ништа не може појединим предузећима“, истакао је Сертић.

Он је навео да су казне за оне који опструишу процес приватизације од смене директора, до казни превиђених законом, од материјалних до других казнених одредби, додајући да поједина предузећа желе да се врате под заштиту дражве.

Према његовим речима, 43 предузећа су остала без заштите. Нека тврде како имају купце, али ситуација није једноставна јер су оптерећена стварима из прошлости, не само дуговима, већ и бројним судским споровима, које су покренули и повериоци и радници из самих фирми, закључио је Сертић.