Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
15.09.2015.

Помоћница министра Катарина Јовановић Обрадовић рекла је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да закон о задругама о коме је јавна расправа у току представља основни корак у оздрављењу задругарства у Србији.

Иако је задругарство у Србији скоро замрло, оно је врло заступљен вид пословања у савременим тржишним економијама које омогућава пољопривредним произвођачима да остану конкурентни.

Она је нагалсила да је задругарство битно за остваривање интереса које пољопривредни произвођачи не могу самостално да остваре. „Задругари, пре свега, свој интерес треба да пронађу у здравом економском удруживању, јер заједно ће продати више производа, добити већу маржу, набавити ђубриво по бољим ценама“ објаснила је она.
Велики проблем који деценијама није решаван јесте превођење других облика својине у задружну. Због овог проблема задруге нису биле у могућности да располажу имовином чиме су биле ограничене могућности њиховог развоја, објаснила је Обрадовић Јовановић. Она је нагласила да Нацрт закона сада регулише ово питање, што ће дати крила такозваним „старим задругама“.

„Веома је важно да у овом поступку превођења својине спречимо евентуалне злопутребе, зато смо укључили представнике Министарства правде, Агенције за реституцију, Јавног првобранилаштва и друге који могу да укажу на решења и евентуалне пропусте које постоје у овом нацрту решења. Циљ је да задругама омогућимо једноставан и брз упис имовине, али и спречимо евентуалне злоупотребе“, рекла је помоћница министра.