Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
15.09.2015.

Pomoćnica ministra Katarina Jovanović Obradović rekla je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da zakon o zadrugama o kome je javna rasprava u toku predstavlja osnovni korak u ozdravljenju zadrugarstva u Srbiji.

Iako je zadrugarstvo u Srbiji skoro zamrlo, ono je vrlo zastupljen vid poslovanja u savremenim tržišnim ekonomijama koje omogućava poljoprivrednim proizvođačima da ostanu konkurentni.

Ona je nagalsila da je zadrugarstvo bitno za ostvarivanje interesa koje poljoprivredni proizvođači ne mogu samostalno da ostvare. „Zadrugari, pre svega, svoj interes treba da pronađu u zdravom ekonomskom udruživanju, jer zajedno će prodati više proizvoda, dobiti veću maržu, nabaviti đubrivo po boljim cenama“ objasnila je ona.
Veliki problem koji decenijama nije rešavan jeste prevođenje drugih oblika svojine u zadružnu. Zbog ovog problema zadruge nisu bile u mogućnosti da raspolažu imovinom čime su bile ograničene mogućnosti njihovog razvoja, objasnila je Obradović Jovanović. Ona je naglasila da Nacrt zakona sada reguliše ovo pitanje, što će dati krila takozvanim „starim zadrugama“.

„Veoma je važno da u ovom postupku prevođenja svojine sprečimo eventualne zloputrebe, zato smo uključili predstavnike Ministarstva pravde, Agencije za restituciju, Javnog prvobranilaštva i druge koji mogu da ukažu na rešenja i eventualne propuste koje postoje u ovom nacrtu rešenja. Cilj je da zadrugama omogućimo jednostavan i brz upis imovine, ali i sprečimo eventualne zloupotrebe“, rekla je pomoćnica ministra.