Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
15.05.2017.

Aktivnosti u okviru Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME programa u Republici Srbiji unapređuju pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća kroz instrument kreditnih garancija i instrumente kapitala za ulaganje u rast i razvoj preduzeća. Ovi instrumenti omogućavaju plasman kredita privrednicima po povoljnijim uslovima preko komercijalnih banaka u Srbiji.

Sporazum između Evropske unije i Republike Srbije kojim je obezbeđeno učešće naše zemlje u Programu COSME, potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine. Time je uspostavljena mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u fazama osnivanja, rasta i razvoja.

Potpisivanjem Sporazuma Srbija je postala sedma zemlja izvan Evropske unije, koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.

Decembra 2016. godine potpisan je prvi ugovor o garanciji između Evropskog investicionog fonda (EIF) i Banca Intesa što je omogućilo plasman prvih 60 miliona evra povoljnih kredita privredi.

Ugovor potpisan sa UniCredit Bank Srbija a.d. omogućiće novo kreditiranje u ukupnom iznosu od 100 miliona evra, po povoljnim uslovima. Sredstva će biti plasirana u naredne tri godine za oko 2.400 malih i srednjih preduzeća, sa znatno smanjenim zahtevima kada je u pitanju kolateral. Pored kredita za obrtna sredstva, COSME program će pružiti mogućnost privrednicima da podnesu zahtev i za investicione kredite ovoj banci, koristeći sve prednosti koje im ovaj program pruža.

Više informacija o ovim kreditima zainteresovani mogu dobiti u Banca IntesaUniCredit Bank Srbija.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske komisije i Programu COSME, EIF je do sada obezbedio direktne garancije koje omogućavaju da ove dve banke u naredne tri godine podrže oko 6.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 260 miliona evra