Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
28.01.2018.

Влада Србије и Министарство привреде раде на унапређењу пословног амбијента, због чега је у 2017. донет низ законских решења који олакшавају пословање, што је довело до бољег кредитног рејтинга Србије и до тога да су директне стране инвестиције у 2017. години достигле
2,6 милијарди евра, изјавио је данас министар привреде Горан Кнежевић.

Проблем је, наводи он у интервјуу за данашњи Блиц, што многи и даље гледају на државу као на „мајку и оца“ која регулише сва кретања, не само у привреди него и у свим другим сегментима друштва, а то је потпуно погрешно.

„Морамо да пређемо на стратегију чувене Кенедијеве реченице: Види шта ти можеш да урадиш за себе и државу, а не шта држава треба да уради за тебе.
Држава је ту да усмерава и ствара амбијент, а иницијатива, посвећеност, рад и резултати су на сваком од нас“, рекао је Кнежевић за Блиц, истичући да је пословни амбијент приоритет.

Србија је, подсећа, у претходне три године, напредовала за 48 места на Дуинг бизнис листи Светске банке, која је главни показатељ лакоће пословања, а циљ је да уђемо међу првих десет земаља света.

На питање да ли ће се и кад престати са праксом субвенционисања инвеститора, каже да се за сада неће престати, јер нема ниједне земље која је по привредној снази као Србија, а да се развила без страних инвестиција.

„Ми смо Законом о улагањима изједначили домаће и стране инвеститоре и постоји забуна у јавности да је ту неко фаворизован. Наравно да имамо више страних инвестиција, јер напољу има више новца, али сви имају иста права.
Имамо око 50 пројеката са субвенцијама од почетка 2016. а субвенције се, у просеку, враћају после 16 месеци“, рекао је министар уз опаску да се новац не даје унапред, већ по траншама, а инвеститор мора да испуни одређене услове да би добио траншу субвенција.

Када је реч о платама, наводи он, држава може да се умеша утолико што кроз уговоре са инвеститорима у једном члану предвиђа да плате морају бити 20 одсто више од минималне зараде. Остало је, каже, питање тржишта.