Србија је данас стабилна и безбедна земља, истакао је, данас на Копаоник бизнис форуму, министар привреде Горан Кнежевић и додао да је најважније да се сви позитивни трендови преточе у брзи привредни раст и квалитетнији живот грађана.

Највећи проблеми у привреди су, како је рекао, „авети прошлости“ у виду незавршене приватизације и јавних предузећа. “Већину радног времена у Министарству проводимо на решавању тих проблема. Од статусних проблема до имовинских, и то почиње да представља огроман проблем», рекао је Кнежевић. Он је подсетио да је у претходне две године било 361 предузеће у државном власништву, а данас 165. Од тога је 11 бања, где се решава имовинско-правни односи, те додао да ће брзо бити предмет приватизације. Даље је навео да постоји 19 предузећа на Косову и Метохији, који не могу да уђу у процес приватизације због познатих околности, као и 15 ветеринарских станица, које су пренете на локалне самоуправе.

Министар Кнежевић на Копаоник бизнис форуму

«Имамо суштински проблем са 11 предузећа, која запошљавају више десетина хиљада људи, као што су РТБ Бор, Ресавица, ПКБ… Они представљају, политички, социјални и демографски проблем, јер само на РТБ Бору упућено је преко 300.000 људи на истоку Србије», објаснио је министар.

Рекао је и да је делимично тачно да су јавна предузећа рак рана наше привреде, партијска прћија, паразитски системи, али да није тачно да су губиташи, јер је губитак пре две године био на око 65 милијарди динара, а данас имају нето добит од скоро осам милијарди динара. Казао је да ће у овој години бити строжа контрола јавних предузећа како би се избегла неконтролисана потрошња. «Крајња идеја је да желимо да јавна предузећа буду профитабилне и конкурентне компаније, не само у Србији, већ и региону. Настојимо да их сагледамо не са само са тачке њихових проблема, већ потенцијала. Влада је пре неколико дана оформила радну групу која се бави испитивањем могућности да ли ЕПС може да се шири у региону. Желимо да буду профитабилна и шире у региону», објаснио је Кнежевић.

Подсетио је да у Србији тренутно око 350.000 малих и средњих предузећа запошљава 850.000 људи и учествују са 57,7 у БДП-у. «Имали смо прошле године јако добра искуства са пројектом «Година предузетништва», па смо одлучили да прогласимо наредних десет година Деценијом предузетништва. Наменили смо у буџету за ову годину 18 милијарди динара пре свега за старт ап кредите, обртна средства, набавку опреме», указао је Кнежевић.

Оценио је да отварање Поглавља 20 о индустријској политици и предузетништву доприноси јачању конкурентности средњих и малих предузећа, јер ће отворити и нове кредитне линије, којих данас има у вредности од 160 милиона евра из ЕУ, и то по повољним условима.

«Омогућићемо да се дух предузетништва што више развија», нагласио је Кнежевић и додао да ће држава и даље подстицати инвестиције. «Без инвестиција нема раста нити развоја. 2016.године смо имали 1.9 милијарди евра улагања и одлучили смо да и ове године наставимо да подстичемо инвеститоре за шта смо одредили 11 милијарди динара. Очекујемо много више инвеститора у наредом периоду», казао је Кнежевић.