Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
08.06.2017.

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је данас да је сада када Србија има стабилне финансије, најважније обезбедити одрживи раст и запошљавање. Он је на конференцији „Ка бољој инвестиционој клими на Западном Балкану“ у Београду рекао да је Влада Србије направила тешке резове, спровела тешке реформе, што није било нимало лако.

Овим потезима, како је рекао, повећан је Србији кредитни рејтинг, а подигла се и на лествици „Дуинг бизнис“ листе Светске банке о условима пословања. Како је додао, преполовљена је стопа незапослености из 2012. године и данас она износи 13 одсто, а циљ је да се сведе на испод 10 одсто, какав је и европски просек. „Такође смо повећали минималну цену рада“, рекао је он.

Истакао је да је пут Србије ка Европској унији веома важан и додао да је интерес Србије да настави пут европских интеграција. Док Србија и преостале земље региона не уђу у Европску унију, он је подсетио на идеју председника Србије Александра Вучића о јединственом тржишту региона, који треба да доведе до већег привредног раста, извоза, инвестиција и стварања тржишта од 20 милиона људи. Како је оценио, такво тржиште може да допринесе побољшању добросуседских односа земаља региона.

Кнежевић је рекао да бржи раст кочи чињеница да ова влада Србије мора и даље да посвећује своје време и капацитете решавању негативног наслеђа претходних влада – јавних и државних предузећа, али је нагласио да и ту има великог помака. Додао је да од 526 предузећа, колико их је било на почетку процеса приватизације, данас има само 150 и свако предузеће послује по тржишним условима. Када су јавна предузећа у питању, Кнежевић је рекао да она више нису губиташи као што је то било 2014. и данас имају нето добит од 70 милиона евра.

 

 

Додао је да је прошле године прилив страних директних инвестиција у Србији био више од 1,9 милијарди евра. „Иако треба да будемо задовољни овим резултатом држава ће још интензивније подржавати инвестиције, не само наставком политике подстицаја, већ и обезбеђивањем сигурног и поузданог пословног амбијента“, рекао је он.

Како је оценио, Србија је препозната као добар и поуздан партнер. „Ту посебно мислим на земље чланице Европске уније у које Србија извози две трећине својих производа“, рекао је он.

Mинистарство привреде посетили су и економски новинари земаља чланица ЕУ који су у посети Београду дошли у оквиру делегације, на чијем је челу европски комесар Јоханес Хан.

На самом почетку посете, новинаре који долазе из познатих редакција Велике Британије, Аустрије, Грчке, Италије и Пољске, поздравио је сам министар Горан Кнежевић кога су питали о идеји јединственог тржишта Западног Балкана, европском путу Србије и резултатима економских реформи у нашој земљи. Министар је поручио да би остваривање идеје јединственог тржишта створило тржиште од 20 милиона људи и да је идеја да се уједначе царинске стопе, оствари што лакши проток робе, услуга и људи, па чак и изједначе подстицаји за инвеститоре који долазе на ово подручје.

„Циљ је да будемо конкурентнији, да доведемо што више инвеститора и у крајњем допринесемо побољшању квалитета живота наших грађана“, рекао је министар Кнежевић који је додао да „смо близу да ову идеју представимо детаљније целом региону“.

 

Потом су имали прилику да обиђу лабораторије Дирекције за мере и драгоцене метале, која је у саставу Министарства привреде, попут лабораторије за масу, једносмерни електрични напон, до испитивања драгоцених метала, где их је поздравио и директор Дирекције за мере и драгоцене метале Чедомир Белић.