Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
08.06.2017.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da je sada kada Srbija ima stabilne finansije, najvažnije obezbediti održivi rast i zapošljavanje. On je na konferenciji „Ka boljoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu“ u Beogradu rekao da je Vlada Srbije napravila teške rezove, sprovela teške reforme, što nije bilo nimalo lako.

Ovim potezima, kako je rekao, povećan je Srbiji kreditni rejting, a podigla se i na lestvici „Duing biznis“ liste Svetske banke o uslovima poslovanja. Kako je dodao, prepolovljena je stopa nezaposlenosti iz 2012. godine i danas ona iznosi 13 odsto, a cilj je da se svede na ispod 10 odsto, kakav je i evropski prosek. „Takođe smo povećali minimalnu cenu rada“, rekao je on.

Istakao je da je put Srbije ka Evropskoj uniji veoma važan i dodao da je interes Srbije da nastavi put evropskih integracija. Dok Srbija i preostale zemlje regiona ne uđu u Evropsku uniju, on je podsetio na ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o jedinstvenom tržištu regiona, koji treba da dovede do većeg privrednog rasta, izvoza, investicija i stvaranja tržišta od 20 miliona ljudi. Kako je ocenio, takvo tržište može da doprinese poboljšanju dobrosusedskih odnosa zemalja regiona.

Knežević je rekao da brži rast koči činjenica da ova vlada Srbije mora i dalje da posvećuje svoje vreme i kapacitete rešavanju negativnog nasleđa prethodnih vlada – javnih i državnih preduzeća, ali je naglasio da i tu ima velikog pomaka. Dodao je da od 526 preduzeća, koliko ih je bilo na početku procesa privatizacije, danas ima samo 150 i svako preduzeće posluje po tržišnim uslovima. Kada su javna preduzeća u pitanju, Knežević je rekao da ona više nisu gubitaši kao što je to bilo 2014. i danas imaju neto dobit od 70 miliona evra.

 

 

Dodao je da je prošle godine priliv stranih direktnih investicija u Srbiji bio više od 1,9 milijardi evra. „Iako treba da budemo zadovoljni ovim rezultatom država će još intenzivnije podržavati investicije, ne samo nastavkom politike podsticaja, već i obezbeđivanjem sigurnog i pouzdanog poslovnog ambijenta“, rekao je on.

Kako je ocenio, Srbija je prepoznata kao dobar i pouzdan partner. „Tu posebno mislim na zemlje članice Evropske unije u koje Srbija izvozi dve trećine svojih proizvoda“, rekao je on.

Ministarstvo privrede posetili su i ekonomski novinari zemalja članica EU koji su u poseti Beogradu došli u okviru delegacije, na čijem je čelu evropski komesar Johanes Han.

Na samom početku posete, novinare koji dolaze iz poznatih redakcija Velike Britanije, Austrije, Grčke, Italije i Poljske, pozdravio je sam ministar Goran Knežević koga su pitali o ideji jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, evropskom putu Srbije i rezultatima ekonomskih reformi u našoj zemlji. Ministar je poručio da bi ostvarivanje ideje jedinstvenog tržišta stvorilo tržište od 20 miliona ljudi i da je ideja da se ujednače carinske stope, ostvari što lakši protok robe, usluga i ljudi, pa čak i izjednače podsticaji za investitore koji dolaze na ovo područje.

„Cilj je da budemo konkurentniji, da dovedemo što više investitora i u krajnjem doprinesemo poboljšanju kvaliteta života naših građana“, rekao je ministar Knežević koji je dodao da „smo blizu da ovu ideju predstavimo detaljnije celom regionu“.

 

Potom su imali priliku da obiđu laboratorije Direkcije za mere i dragocene metale, koja je u sastavu Ministarstva privrede, poput laboratorije za masu, jednosmerni električni napon, do ispitivanja dragocenih metala, gde ih je pozdravio i direktor Direkcije za mere i dragocene metale Čedomir Belić.