Министар привреде Горан Кнежевић отворио је у Прибоју нови погон шпанске компаније „Рефиса“, оценивши да је довођење инвеститора у тај град велики задатак Владе Србије и локалне самоуправе. Кнежевић је истакао да је задатак сваке одговoрне власти да решава проблеме грађана, а да је највећи проблем нашег друштва незапосленост.  „Влада се мушки ухватила у коштац са том пошасти и већ имамо прве резултате“, рекао је Кнежевић на отварању компаније која се бави производњом полиестерских компоненти за уградњу у железницу и метрое. Уз опаску да не треба држава да запошљава људе, већ да је њен задатак да створи повољан пословни амбијент и уради део инфраструктуре, Кнежевић је поручио инвеститорима да је њихов посао да отварају нова радна места.

„Овде у Прибоју имамо један савршени пример те симбиозе између државе и локалне самоуправе и инвеститора. Дакле, много је једноставније у једној Суботици, Руми или на неком другом месту које има уређену комуналну инфраструктуру довести инвеститора. А овде довести, у Прибој, јесте велики потез, велики задатак и велики циљ. Као што сте видели, ево почело је“, навео је Кнежевић на отварању компаније која сада запошљава 20 радника, а до краја године у плану је још 50.Изразио је велику захвалност тиму премијера Александра Вучића и локалној самоуправи који су реализовали задатак формирања Слободне зоне и стварања предуслова за привлачење инвеститора у овом граду, али и инвеститорима који су смогли храбрости да ту улажу.

„Из њихових речи видим да планирају даље да се шире и ја очекујем да ова Слободна зона у Прибоју, која је укључена у ових 14 слободних зона у Србији у којима ради преко 20.000 људи, постигне добре резултате и да ћемо тиме остварити наш циљ – да наши грађани живе боље и квалитетније“, поручио је Кнежевић.

Кад је реч о ситацији у Фабрици аутомобила Прибој (ФАП), Кнежевић каже да решавање проблема у тој фабрици „иде својим путем“ и да очекује бољу будућност за ФАП.

„Очекујемо да крајем априла буде правоснажан УППР, након тога очекујемо да Министарство одбране преузме управљање ФАП-ом, имају већ уговорене одређене послове. Председник Владе је дао задатак, пре свега нама министрима да покушамо да нађемо што више посла за ФАП и ми то већ радимо“, поручио је Кнежевић.

Шпанска „Рефиса“ је први инвеститор у Слободној зони Прибој, формираној на простору једног некадашњег погона ФАП-а.

У наредним месецима очекује се да буду завршени преговори са још неколико иностраних компанија које у наредним годинама намеравају да запосле неколико стотина радника.

Церемонији отварања, осим представника шпанске компаније, присуствовали су и челници прибојске локалне самоуправе, народни посланик Крсто Јањушевић, некадашњи министар правде Никола Селаковић и саветник премијера Србије Јерг Хескенс.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић, у знак захвалности за све што је учинио за економски развој Прибоја, уручио је Хескенсу плакету „Заслужни грађанин општине“.