Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
02.12.2019.

Министар привреде Горан Кнежевић разговарао је данас са министром антимонополског регулисања и трговине Републике Белорусије Владимиром Колтовичем о унапређењу привредне сарадње две земље, посебно у области малих и средњих предузећа и предузетништва.

 

Кнежевић и Колтович  су се састали у оквиру званичне посете председника Белорусије Александра Лукашенка Србији, а у својству копредседавајућих Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу. Они су оценили да су председничке посете показатељ пријатељске сарадње, али и да представљају додатни стимуланс за привреднике.

 

Саговорници су се сложили да су политички односи Србије и Белорусије традиционално пријатељски и на највишем нивоу, али да у економској сфери постоји још много простора за унапређење.

 

„Билатерална економска сарадња између две земље, и поред значајног унапређења, заостајe за привредним могућностима и потребама о чему говори више него скроман обим трговинске размене од око 120 милилиона евра у прошлој години“, рекао је Кнежевић.

 

Истичући да велике компаније већ успешно послују на тржишима две земље, министар је навео да је потребно фокус ставити на јачање сарадње у области малих и средњих предузећа и предузетништва.

 

Према његовим речима, циљ је да се повећа њихов удео у укупном БДП који у обе земље у овом тренутку не прелази 50 одсто, а што је далеко испод просека у ЕУ.

 

Зато ће, како је навео, на састанку под председавањем двојице председника, Александра Вучића и Александра Лукашенка бити предложен низ конкретних мера за унапређење сарадње у тој области.

 

„Унапредиће се узајамна размена информација о пословном амбијенту у обе земље кроз интензивнију организацију пословних форума и учешћа на сајмовима, а затим ће се подстицати виши облици сарадње у виду формирања заједничких предузећа и њиховог наступа на трећим тржиштима”, рекао је Кнежевић наводећи као пример  могућност учешћа на тржиштима афричких земаља.

 

Кнежевић и Котлович су истакла да ће први конкретан пројекат бити организовано учешће српских и белоруских предузећа на Сајму пољопривреде у Новом Саду и Минску у мају и јуну наредне године.

 

Двојица министара су се осврнула и на Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица.

 

„Споразум није користан само за наше привреднике који послују са земљама ЕАЕУ, он је истовремено и важан мотив за долазак страних инвеститора и улагача”, закључио је Кнежевић.