Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
02.12.2019.

Ministar privrede Goran Knežević razgovarao je danas sa ministrom antimonopolskog regulisanja i trgovine Republike Belorusije Vladimirom Koltovičem o unapređenju privredne saradnje dve zemlje, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

 

Knežević i Koltovič  su se sastali u okviru zvanične posete predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka Srbiji, a u svojstvu kopredsedavajućih Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju. Oni su ocenili da su predsedničke posete pokazatelj prijateljske saradnje, ali i da predstavljaju dodatni stimulans za privrednike.

 

Sagovornici su se složili da su politički odnosi Srbije i Belorusije tradicionalno prijateljski i na najvišem nivou, ali da u ekonomskoj sferi postoji još mnogo prostora za unapređenje.

 

„Bilateralna ekonomska saradnja između dve zemlje, i pored značajnog unapređenja, zaostaje za privrednim mogućnostima i potrebama o čemu govori više nego skroman obim trgovinske razmene od oko 120 mililiona evra u prošloj godini“, rekao je Knežević.

 

Ističući da velike kompanije već uspešno posluju na tržišima dve zemlje, ministar je naveo da je potrebno fokus staviti na jačanje saradnje u oblasti malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

 

Prema njegovim rečima, cilj je da se poveća njihov udeo u ukupnom BDP koji u obe zemlje u ovom trenutku ne prelazi 50 odsto, a što je daleko ispod proseka u EU.

 

Zato će, kako je naveo, na sastanku pod predsedavanjem dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka biti predložen niz konkretnih mera za unapređenje saradnje u toj oblasti.

 

„Unaprediće se uzajamna razmena informacija o poslovnom ambijentu u obe zemlje kroz intenzivniju organizaciju poslovnih foruma i učešća na sajmovima, a zatim će se podsticati viši oblici saradnje u vidu formiranja zajedničkih preduzeća i njihovog nastupa na trećim tržištima”, rekao je Knežević navodeći kao primer  mogućnost učešća na tržištima afričkih zemalja.

 

Knežević i Kotlovič su istakla da će prvi konkretan projekat biti organizovano učešće srpskih i beloruskih preduzeća na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i Minsku u maju i junu naredne godine.

 

Dvojica ministara su se osvrnula i na Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica.

 

„Sporazum nije koristan samo za naše privrednike koji posluju sa zemljama EAEU, on je istovremeno i važan motiv za dolazak stranih investitora i ulagača”, zaključio je Knežević.