Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
27.09.2019.

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je danas u Zrenjaninu, sa predstavnicima kineske kompanije „Šandong Jangu Huatai Kemikal“ i grada Zrenjanina, memorandum o razumevanju za investiciju vrednu 30 miliona evra, koja će otvoriti 101 radno mesto.

Memorandum su, pored ministra, potpisali Vang Venbo, predsednik i generalni direktor kompanije „Šandong Jangu Huatai Kemikal“, dela „Jangu Huatai“ grupacije, i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina. Grupacija je vodeći proizvođač i izvoznik u oblasti gumarske i hemijske industrije.

„Ovaj memorandum za Zrenjanin znači dalji razvoj, a za građane veće plate i bolji standard. U vreme kada sam bio gradonačelnik, najavio sam da će Zrenjanin biti dobro mesto za investicije i da će svaki građanin Zrenjanina koji to bude želeo, imati posao. Ovom investicijom i aktivnostima lokalne samouprave sve smo bliži tom cilju“, rekao je ministar Knežević.

Gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo zbog izgradnje još jedne fabrike u Zrenjaninu. On je rekao da je dolazak ove kompanije posledica prvobitnog ulaganja „Šandong Linglong Tajr“ kompanije, čiji će „Huatai“ biti kooperant.

„Projekat „Huatai Srbija“ je prvi naš projekat van Kine i biće realizovan na osam hektara. Reč je o savremenoj proizvodnoj tehnologiji, opremljenoj novim automatskim sistemom, koji će biti stavljen u funkciju za tri godine. Ova investicija otvara nam put na evropsko, rusko i američko tržište“, rekao je Đangar Tuđinof, direktor marketinga kompanije „Huatai“ za Evropu koji se obratio u ime Venbo Vanga.

Kompanija se opredelila za otvaranje novog pogona za proizvodnju nerastvorljivog sumpora u Zrenjaninu, nakon što je put za ovu investiciju otvorio „Šandong Linglong“. „Huatai“ je glavni snadbevač gumarske industrije ovom sirovinom. Takođe, kompanija ima paletu sa više od sto vrsta ostalih hemijskih proizvoda, kao što su sredstva za vuklanizaciju, pomoćna sredstva za obradu, agensi za preradu gume i slični proizvodi kojima snabdeva najznačajnije proizvođače auto guma.