Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
24.12.2019.

Министар привреде Горан Кнежевић разговарао је данас са амбасадором Републике Индонезије Мохамедом Чандри Видја Јудхом о унапређењу привредне сарадње две земље, посебно у области бањског туризма и прехрамбене индустрије.

Кнежевић је истакао да су добри политички односи преточени у добре економске односе и да је Индонезија један од важнијих трговинских партнера Србије у Азији.

„Трговинска размена у претходној години износила је 70 мил. евра и расте из године у годину“, рекао је Кнежевић и додао да је географска удаљеност, као и разлика у величини територије и становништва једна од препрека у унапређењу привредне сарадње.

Министар је оценио да је потребно да две земље размењују информације које би биле од користи за инвеститоре у Србији и Индонезији.

Он је упознао амбасадора да је Србија значајно напредовала на Дуинг бизнис листи Светске банке што, како је навео, говори о томе колико је наша земља добро место за улагање.

Говорећи о унапређењу сарадње, Кнежевић је истакао да Србија има велике потенцијале када је у питању бањски туризам и да је у припреми Закон о приватизацији бања.

Министар је указао и да је прехрамбена индустрија област у којој две земље могу да сарађују наводећи као добар пример индонежанску фабрику нудли у Инђији.

„Значајан потенцијал за унапређење сарадње је у области формирања заједничких предузећа ради наступа на трећим тржиштима поготово на тржиштима где Србија има закључене Споразуме о слободној трговини и у афричким земљама“, рекао је Кнежевић.

Амбасадор Индонезије је истакао да је добио мандат од председника те државе да унапреди економску сарадњу са Србијом.

„Учествујемо сваке године на сајму туризма у Београду и Сајму пољопривреде у Новом Саду, сматрамо да постоји велики потенцијал за улагање и да би требало да представимо Србију као привлачну туристичку дестинацију поготово када је реч о бањском туризму“, рекао је он.