Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
24.12.2019.

Ministar privrede Goran Knežević razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Indonezije Mohamedom Čandri Vidja Judhom o unapređenju privredne saradnje dve zemlje, posebno u oblasti banjskog turizma i prehrambene industrije.

Knežević je istakao da su dobri politički odnosi pretočeni u dobre ekonomske odnose i da je Indonezija jedan od važnijih trgovinskih partnera Srbije u Aziji.

„Trgovinska razmena u prethodnoj godini iznosila je 70 mil. evra i raste iz godine u godinu“, rekao je Knežević i dodao da je geografska udaljenost, kao i razlika u veličini teritorije i stanovništva jedna od prepreka u unapređenju privredne saradnje.

Ministar je ocenio da je potrebno da dve zemlje razmenjuju informacije koje bi bile od koristi za investitore u Srbiji i Indoneziji.

On je upoznao ambasadora da je Srbija značajno napredovala na Duing biznis listi Svetske banke što, kako je naveo, govori o tome koliko je naša zemlja dobro mesto za ulaganje.

Govoreći o unapređenju saradnje, Knežević je istakao da Srbija ima velike potencijale kada je u pitanju banjski turizam i da je u pripremi Zakon o privatizaciji banja.

Ministar je ukazao i da je prehrambena industrija oblast u kojoj dve zemlje mogu da sarađuju navodeći kao dobar primer indonežansku fabriku nudli u Inđiji.

„Značajan potencijal za unapređenje saradnje je u oblasti formiranja zajedničkih preduzeća radi nastupa na trećim tržištima pogotovo na tržištima gde Srbija ima zaključene Sporazume o slobodnoj trgovini i u afričkim zemljama“, rekao je Knežević.

Ambasador Indonezije je istakao da je dobio mandat od predsednika te države da unapredi ekonomsku saradnju sa Srbijom.

„Učestvujemo svake godine na sajmu turizma u Beogradu i Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, smatramo da postoji veliki potencijal za ulaganje i da bi trebalo da predstavimo Srbiju kao privlačnu turističku destinaciju pogotovo kada je reč o banjskom turizmu“, rekao je on.