Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
09.09.2016.

Ministar privrede Goran Knežević i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman  razgovarali su danas o ekonomskoj saradnji dveju zemalja i konstatovali da je ona na veoma visokom nivou, o čemu govori i podatak da je Nemačka jedan od najvećih investitora sa preko 30 hiljada kompanija koje posluju u Srbiji.

Ministar Knežević je rekao da je u resoru privrede u poslednjih nekoliko godina napravljen veliki pomak, kao i da je formiranjem nove vlade obezbeđen kontinuitet u ekonomskim reformama i politici. „Ostvarili smo značajne rezultate, stabilizovali budžet i povećali BDP-a. Nastavljamo sa reformama na unapređenju poslovnog okruženja, privatizaciju i reformu javnih preduzeća. Intenzivno ćemo raditi na povećanju investicija, a u posebnom fokusu biće mala i srednja preduzeća i preduzetništvo“, rekao je ministar.

Knežević je istakao da je dosadašnja podrška Nemačke Srbiji u reformama koje sprovodi veoma značajana, posebno ona koja se odnosi na dualno obrazovanje i prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama privrede.

Ministar Knežević je naglasio da je cilj vlade stabilna i ekonomski razvijena Srbija i unapređenje ekonomskih odnosa u regionu, a posebno u kontekstu evropskih integracija.

Amabasador Aksel Ditman je poručio da Savezna Republika Nemačka snažno podržava Srbiju na evropskom putu i ukazao da je neophodno da otvoreni bilateralni problemi budu rešeni putem dijaloga između država u regionu.

Ministar i ambasador su se složili da je regionalna stabilnost izuzetno značajna za privredu, jer potencijalni investitori kada odlučuju o ulaganju posebno vode računa o stabilnosti regiona.

Ditman je naglasio da su uslovi za poslovanje u Srbiji značajno poboljšani u prethodnom periodu i da je to uticalo na imidž Srbije kao atraktivnog mesta za ulaganje. U prilog ovome govori i podatak da bi više od 90 odsto nemačkih investitora koji posluju u Srbiji, ponovo investiralo u našu zemlju.