Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
20.02.2019.

Министар привреде Горан Кнежевић састао се данас са замеником министра спољних послова Венецуеле Иваном Хилом са којим је разговарао о могућностима за унапређење привредне сарадње.

„Желимо да се традиционално добри политички односи две земље, пресликају и на привредну сарадњу. Простора за то свакако има“, рекао је министар Кнежевић.

Кнежевић је Хила упознао и са динамиком економских реформи у Србији, истакавши да је у последњих пет година Србија у том смислу остварила значајан напредак.

„Захваљујући реформама које је покренуо и спровео председник Србије Александар Вучић, из године у годину бележимо раст бруто домаћег производа. То је отворило фискални простор за повећање плата и отварање нових радних места. Циљ нам је да стопу незапослености спустимо на ниво нижи од 10 одсто“, навео је Кнежевић.

Он је додао да је посебно поносан што се у Србију у 2018. години слило 3,2 милијарде евра страних директних инвестиција, што је већи износ улагања него што су оствариле све земље Западног Балкана заједно.

Такође, Кнежевић је захвалио на принципијелном ставу Венецуеле када је реч о једностано проглашеној независности Косова и Метохије.

Заменик министра Хил је упознао министра Кнежевића са привредним потенцијалима Венецеуле истичући њено богатство у енергентима и рудама, пољопривреди, туристичке потенцијале.

Сложио се да су могућности за ширење привредне сарадње огромне, посебно имајући у виду добре политичке односе две земље.

„Најбитније је да у наредном периоду пронађемо одговарајући механизам за унапређење те сарадње“, рекао је Хил, предлажући и увођење авионске линије Београд-Каракас.

 

Хил је такође захвалио званичницима у Србији на гостипримству, а Влади Републике Србије на подршци легално изабраном председнику Венецуеле Николасу Мадуру. Он је најавио и долаузак новог амбасадора у Београд, који је већ предао агремане.