Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
20.02.2019.

Ministar privrede Goran Knežević sastao se danas sa zamenikom ministra spoljnih poslova Venecuele Ivanom Hilom sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje privredne saradnje.

„Želimo da se tradicionalno dobri politički odnosi dve zemlje, preslikaju i na privrednu saradnju. Prostora za to svakako ima“, rekao je ministar Knežević.

Knežević je Hila upoznao i sa dinamikom ekonomskih reformi u Srbiji, istakavši da je u poslednjih pet godina Srbija u tom smislu ostvarila značajan napredak.

„Zahvaljujući reformama koje je pokrenuo i sproveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz godine u godinu beležimo rast bruto domaćeg proizvoda. To je otvorilo fiskalni prostor za povećanje plata i otvaranje novih radnih mesta. Cilj nam je da stopu nezaposlenosti spustimo na nivo niži od 10 odsto“, naveo je Knežević.

On je dodao da je posebno ponosan što se u Srbiju u 2018. godini slilo 3,2 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je veći iznos ulaganja nego što su ostvarile sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno.

Takođe, Knežević je zahvalio na principijelnom stavu Venecuele kada je reč o jednostano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije.

Zamenik ministra Hil je upoznao ministra Kneževića sa privrednim potencijalima Veneceule ističući njeno bogatstvo u energentima i rudama, poljoprivredi, turističke potencijale.

Složio se da su mogućnosti za širenje privredne saradnje ogromne, posebno imajući u vidu dobre političke odnose dve zemlje.

„Najbitnije je da u narednom periodu pronađemo odgovarajući mehanizam za unapređenje te saradnje“, rekao je Hil, predlažući i uvođenje avionske linije Beograd-Karakas.

 

Hil je takođe zahvalio zvaničnicima u Srbiji na gostiprimstvu, a Vladi Republike Srbije na podršci legalno izabranom predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru. On je najavio i dolauzak novog ambasadora u Beograd, koji je već predao agremane.