Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
24.10.2019.

Министар привреде Горан Кнежевић разговарао је данас са замеником министра трговине НР Кине Кујан Кемингом о наставку успешне сарадње две земље.

 

„Економска сарадња Србије и Кине прати традиционално добре политичке односе, који су засновани на међусобном разумевању и уважавању“, рекао је Кнежевић.

 

Кина је, додаје он, велики пријатељ наше земље, а годинама уназад је и наш најважнији спољнотрговински и финансијски партнер на азијском континенту. Укупна спољнотрговинска размена је у прошлој години износила више од 1,9 милијарди евра, а према речима министра Кнежевића, очекује се да ове године премаши тај износ.

Кнежевић је истакао да су, посебно у ресору који води, односи на нивоу стратешког партнерства, чији темељи су постављени током сусрета двојице председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга. Према његовим речима, то је оличено и кроз неке од најзначајнијих кинеских инвестиција у Србији, ХБИС у Смедереву, Зиђин у Бору, Линглонг у Зрењанину…

 

Говорећи о даљем унапређењу сарадње, Кнежевић и Кеминг су се сложили да је потребно у најскоријем року организовати заседање Мешовите комисије две земље.

 

Кеминг је, такође, упознао министра Кнежевића, да на кинеском тржишту има простора за повећање извоза прехрамбених и пољопривредних производа из Србије. Он је изразио посебно задовољство што ће делегација Србије, коју ће предводити премијерка Ана Брнабић, учествовати на другом Кинеском међународном сајму увоза. Сајам ће бити одржан у Националном изложбеном и конгресном центру у Шангају од 5. до 10. новембра.