Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
16.12.2019.

Министар привреде Горан Кнежевић разговарао је данас са министром за економски развој и технологију Републике Словеније Здравком Почивалшеком о даљем развоју економске сарадње две земље.

Кнежевић и Почивалшек су се састали уочи сутрашње заједничке седнице влада Србије и Словеније у Новом Саду.

Двојица министара су се сложила да Србија и Словенија имају традиционално добру привредну сарадњу и да се економски односи крећу узлазном линијом.
„У последњих десет година Србија и Словенија бележе константан раст трговинске размене. За десет месеци ове године укупна робна размена износила је 977,4 милиона евра што је раст од 1,4 одсто“, рекао је Кнежевић.

Он је додао и да Словенија спада међу 10 водећих страних инвеститора у Србији за период од 2005. до 2017. године.
„У Србији је присутно око 400 словеначких инвестиција у вредности од око 1,1 милијарди евра, а приближно 25.000 људи је запослено у више од 1.400 словеначких предузећа“, рекао је Кнежевић.

Он је подсетио да је Србија значајно напредовала на Дуинг бизнис листи Светске банке, а да је циљ много амбициознији.
„План нам је да у наредне три године уђемо у топ 10 земаља света са најбољим пословним окружењем, и то је оно на чему цео тим Владе Србије ради“, рекао је Кнежевић.

Министар је истакао и да анкета спроведена међу инвеститорима у нашој земљи показује да би 80 одсто њих реинвестирало у Србији, док је 60 одсто већ у процесу реинвестирања.

Почивалшек се сложио да је видљив напредак Србије у привлачењу диретних страних инвестиција и побољшању целокупног привредног амбијента, а посебно је истакао напредак у инфраструктури.

Он је изразио интерес Словеније за улагање у развој бањског туризма истакавши предности Србије у природним и људским ресурсима у тој области.
Двојица министара су навела и да потенцијал за развој сарадње виде у креирању заједничких компанија које би учествовале на трећим тржиштима, посебно на тржиштима афричких земаља.