Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
30.06.2017.
Министар Кнежевић и господин Руф у разговору

Министар привреде Горан Кнежевић и његови сарадници разговарали су данас са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи шеф Мисије ММФ за Србију

Џејмс Руф, о приватизацији преосталих државних и пословању јавних предузећа, као и о развојним плановима Министарства привреде.

Говорећи о процесу приватизације и 11 стратешких предузећа, министар је рекао да се она одвија предвиђеном динамиком и да се паралелно решавају сви проблеми у вези

имовинско-правних односа, заосталих дуговања и стабилног пословања ових предузећа. Истакао је да је најважније да она више нису на терету буџета и грађана и да постоји недвосмислена политичка воља да се питање приватизације реши. Кнежевић је изразио уверење да ће за већину стратешких предузећа јавни позиви за приватизацију бити расписани на јесен.

Министар је истако и да јавна предузећа, у односу на период од пре две године када су имала губитке, послују знатно боље и да алнализе њиховог пословања показују да су у 2016. остварила нето добит од 70 милиона евра. Заједно са Светском банком, ради се на увођењу коорпоративног управљања што је од суштинске важности за стабилност и за бржи привредни раст, рекао је министар говорећи о текућим активностима.

Представљајући развојне планове, министар је истакао да су и подстицаји инвестицијам и подршка малим и средњим предузећима дали веома добре резултате и да је то пут којим ће се наставити и даље. „Захваљујући подстицајима у 2016. омогућили смо отварање око 20 000 нових радних места. Подаци говоре и да је у прошлој години основано 17 000 малих и средњих предузећа више, запослено је 30 000 нових радника, а профит им је већи за 70 одсто“, рекао је Кнежевић. Мниситар је нагласио да су у погледу подршке сектору малих и средњих предузећа држава не ослања само на буџетска средства, већ и да на све начине настоји да обезбеди нове изворе финансирања за српске предузетнике.

Министар Кнежевић је, такође,  упознао делегацију ММФ са активностима на припреми сета економских закона који ће додатно унапредити привредни амбијент и за које верује да ће се у скупштинској процедури наћи до краја године.