Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
30.06.2017.
Ministar Knežević i gospodin Ruf u razgovoru

Ministar privrede Goran Knežević i njegovi saradnici razgovarali su danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije MMF za Srbiju

Džejms Ruf, o privatizaciji preostalih državnih i poslovanju javnih preduzeća, kao i o razvojnim planovima Ministarstva privrede.

Govoreći o procesu privatizacije i 11 strateških preduzeća, ministar je rekao da se ona odvija predviđenom dinamikom i da se paralelno rešavaju svi problemi u vezi

imovinsko-pravnih odnosa, zaostalih dugovanja i stabilnog poslovanja ovih preduzeća. Istakao je da je najvažnije da ona više nisu na teretu budžeta i građana i da postoji nedvosmislena politička volja da se pitanje privatizacije reši. Knežević je izrazio uverenje da će za većinu strateških preduzeća javni pozivi za privatizaciju biti raspisani na jesen.

Ministar je istako i da javna preduzeća, u odnosu na period od pre dve godine kada su imala gubitke, posluju znatno bolje i da alnalize njihovog poslovanja pokazuju da su u 2016. ostvarila neto dobit od 70 miliona evra. Zajedno sa Svetskom bankom, radi se na uvođenju koorporativnog upravljanja što je od suštinske važnosti za stabilnost i za brži privredni rast, rekao je ministar govoreći o tekućim aktivnostima.

Predstavljajući razvojne planove, ministar je istakao da su i podsticaji investicijam i podrška malim i srednjim preduzećima dali veoma dobre rezultate i da je to put kojim će se nastaviti i dalje. „Zahvaljujući podsticajima u 2016. omogućili smo otvaranje oko 20 000 novih radnih mesta. Podaci govore i da je u prošloj godini osnovano 17 000 malih i srednjih preduzeća više, zaposleno je 30 000 novih radnika, a profit im je veći za 70 odsto“, rekao je Knežević. Mnisitar je naglasio da su u pogledu podrške sektoru malih i srednjih preduzeća država ne oslanja samo na budžetska sredstva, već i da na sve načine nastoji da obezbedi nove izvore finansiranja za srpske preduzetnike.

Ministar Knežević je, takođe,  upoznao delegaciju MMF sa aktivnostima na pripremi seta ekonomskih zakona koji će dodatno unaprediti privredni ambijent i za koje veruje da će se u skupštinskoj proceduri naći do kraja godine.