Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
27.02.2019.

Министар привреде Горан Кнежевић разговарао је данас са амбасадором Немачке у Београду Томасом Шибом о одличној билатералној сарадњи две земље и све већим инвестицијама немачких привредника у Србији.

 

Кнежевић је истакао да је трговинска размена Србије и Немачке у прошлој години достигла готово пет милијарди евра, као и да око 60.000 грађана Србије ради у компанијама са већинским немачким капиталом. Посебно је похвалио што немачки инвеститори све чешће реинвестирају и на тај начин отварају нова радна места у нашој земљи.

 

„Економски односи на завидном нивоу прате одличне политичке односе наших земаља, који су посебно унапређени учесталим разговорима и сусретима на највишем нивоу“, констатовао је Кнежевић.

 

Он је нагласио и да је један од највећих проблема питање такси које је увела Приштина на робу из централне Србије у износу од 100 одсто. Замолио је амбасадора да Немачка апелује на Приштину да укине таксе.

Шиб је рекао да су немачке компаније у Србији веома активне и да је похвално што све више запошљавају висококвалификовану радну снагу и младе.

 

Амбасадор Немачке је указао и да је значајна сарадња немачког ГИЗ-а (Немачка организација за међународну сарадњу) и Министарства привреде на програмима који за циљ имају повећање стопе запослености и одрживи развој.

 

На састанку је договорено и да ће у наредном периоду бити финализиране активности у вези са програмом промоције предузетништва и самозапошљавања, које заједнички спроводе Министарство привреде, Канцеларија за управљање јавним улагањима и Немачка развојна банка (KfW).

 

Говорећи о Европској унији, Шиб је рекао да ће као амбасадор учинити све да подржи Србију на путу ка ЕУ, јер „без земаља Западног Балкана, ЕУ није комплетна“.