Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
27.02.2019.

Ministar privrede Goran Knežević razgovarao je danas sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Tomasom Šibom o odličnoj bilateralnoj saradnji dve zemlje i sve većim investicijama nemačkih privrednika u Srbiji.

 

Knežević je istakao da je trgovinska razmena Srbije i Nemačke u prošloj godini dostigla gotovo pet milijardi evra, kao i da oko 60.000 građana Srbije radi u kompanijama sa većinskim nemačkim kapitalom. Posebno je pohvalio što nemački investitori sve češće reinvestiraju i na taj način otvaraju nova radna mesta u našoj zemlji.

 

„Ekonomski odnosi na zavidnom nivou prate odlične političke odnose naših zemalja, koji su posebno unapređeni učestalim razgovorima i susretima na najvišem nivou“, konstatovao je Knežević.

 

On je naglasio i da je jedan od najvećih problema pitanje taksi koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije u iznosu od 100 odsto. Zamolio je ambasadora da Nemačka apeluje na Prištinu da ukine takse.

Šib je rekao da su nemačke kompanije u Srbiji veoma aktivne i da je pohvalno što sve više zapošljavaju visokokvalifikovanu radnu snagu i mlade.

 

Ambasador Nemačke je ukazao i da je značajna saradnja nemačkog GIZ-a (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) i Ministarstva privrede na programima koji za cilj imaju povećanje stope zaposlenosti i održivi razvoj.

 

Na sastanku je dogovoreno i da će u narednom periodu biti finalizirane aktivnosti u vezi sa programom promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koje zajednički sprovode Ministarstvo privrede, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Nemačka razvojna banka (KfW).

 

Govoreći o Evropskoj uniji, Šib je rekao da će kao ambasador učiniti sve da podrži Srbiju na putu ka EU, jer „bez zemalja Zapadnog Balkana, EU nije kompletna“.