Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
13.11.2019.

Министар привреде Горан Kнежевић и министар спољних послова и трговине Петер Сијарто копредседавали су данас у Будимпешти десетим заседањем Заједничке комисије за економску сарадњу између Србије и Мађарске.

Kнежевић и Сијарто су се сагласили да су на Kомисији отворена важна питања о даљој сарадњи и заједничким пословима.

Они су потписали Протокол и изразили задовољство што је договорено отварање представништва Мађарске агенције за промоцију извоза у Србији.

На заседању Заједничке комисије било је речи о пољопривреди, инфраструктури, енергетици, водопривреди, регионалној сарадњи, заштити животне средине и здрављу, а директори Акредитационог тела Србије и Мађарског националног акредитационог тела потписали су акциони план за 2020. годину.

„Политички односи две земље уздигли су се током последњих неколико година на историјски највиши ниво. Одликује их интензивни политички дијалог и обострано потврђено опредељење за јачањем сарадње у свим областима од заједничког интереса“ рекао је министар Kнежевић.

Он је истакао да то потврђују састанци Заједничке комисије, седнице Влада две земље, али пре свега пријатељски односи председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.

Kнежевић се захвалио и на подршци коју Мађарска пружа Србији на европском путу додајући да добре политичке односе прати и привредна сарадња која иде узлазном путањом.

„Мађарска је шести спољнотрговински партнер Србије. Очекујем да ће ове године вредност спољнотрговинске размене две земље премашити две милијарде евра и да ће наставити да расте“ рекао је министар Kнежевић.

Министар Сијарто је навео да је Србија најважнији партнер Мађарске на Западном Балкану.

Он је истакао да је за пругу Суботица – Сегедин, од укупно 110 милиона евра мађарске подршке за сарадњу са Србијом, опредељено 50 милиона и да ускоро треба да буде потписан комерцијални уговор.

Након завршетка Заједничке комисије Сијарто је министру Kнежевићу уручио посебно одликовање председника мађарске „Средњи крст“.

Мађарски министар је истакао да признање уручено Kнежевићу представља захвалност, јер је допринео унапређењу билатералних односа две земље и што је помогао мађарску заједницу у Србији.

Kнежевић се захвалио на признању, констатујући да му је оно најзначајније, јер долази од државе чланице Европске уније, која има јаку економију и чврсту политику.