Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
11.05.2017.

Министар привреде Горан Кнежевић рекао је данас да је држава малим и средњим предузећима (МСП) кроз ЕУ фондове и програме обезбедила пола милијарди евра повољних кредита.

„Привредници су тражили и нове изворе финансирања и зато смо им до сада обезбедили преко 300 милиона евра повољних кредита уз подршку различитих европских програма“, поручио је он на потписивању два нова уговора између Европског инвестиционог фонда (ЕИФ) и банака, Уникредит и Интеза банака.

„Данас, захваљујући новим уговорима у оквиру програма КОЗМЕ (COSME), обезбеђујемо додатних 200 милиона“, рекао је Кнежевић и нагласио да је Србија већ потрошила средства из прве транше овог програма, у износу од 60 милиона евра, што говори о две ствари. По његовим речима, с једне стране, банке су показале спремност да уђу у овако озбиљне аранжмане са европским финансијским институцијама. Са друге, наша привреда има и капацитета и потребу да повуче сва средства.

„Очекујем да ће се у наредних пар месеци још две банке прикључити овом програму, што ће за нашу привреду значити још повољнијих кредита.

Обраћајући се на конференцији, која је организована у оквиру посете европске комесарке за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Елжбијете Бјенковске, он је поручио да се Србија угледа на Европску унију и базира подршку МСП на истим принципима.

„Уз ову помоћ Европске уније, наша предузећа ће имати никада већи импулс за развој и укључивање у велике тржишне токове“, поручио је Кнежевић.

Бјенковска, која борави у Београду на позив министра Кнежевића, оценила је да је ово врло важан програм, али да је још важнији сигнал који ЕУ шаље овим уговорима. „Српске компаније ће моћи да извуку корист. Србија је заиста део Европе, а за мене лично веома важан део Европе“, истакла је Бјенковска.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је казао да са данашњим потписивањем уговора МСП добијају још један подстицај и снажну ињекцију за повећање конкурентности и отварање нових радних места.

Уговоре су у Влади Србије потписали извршни директор Европског инвестиционог фонда Пјер Луиђи Ђилберт, председница Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ђурић и председница Извршног одбора Уникредит банке Србија ад Чила Ихас.

Претходно је ова међународна финансијска институција, потписала уговор са Банком Интеза у децембру 2016. године о кредитној линији вредној 60 милиона евра за пружање подршке за око 1.300 малих и средњих предузећа.

Извршни директор Европског инвестиционог фонда Пјер Луиђи Ђилберт је истакао да ће финансијски посредници, Уникредит и Интеза, употребити ова средства за даље давање кредита МСП.“Дали смо обећања да ћемо обезбедити већу подршку МСП, а за мање од шест месеци свих 60 милиона евра је већ у потпуности повучено и средства су искоришћена у највећем делу, што ће омогућити просперитет предузећа“, истакао је Ђилберт.

Председница Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ђурић је рекла да су се првобитни кредити из програма КОЗМЕ одобравали по каматној стопи од 2,39 одсто до 4,0 одсто, иако је била одређена каматна стопа од између 2,39 одсто и 7,85 одсто. „У пракси се потврдило да су клијенти имали потребу за таквом врстом кредита и да су кредитно способни да поднесу такву врсту кредита“, изјавила је Ђурић.

Председница ИО Уникредит банке Чила Ихас је изразила задовољство што је та банка препозната као неко ко може да подржи раст малих и средњих предузећа. „Знамо колико су мала и средња предузећа значајна и да су кичма целе привреде. Она учествују са 85 одсто у укупном запошљавању и доприносе отварању нових радних места. То је веома важна карика“, рекла је Ихас, чија ће банка у склопу КОЗМЕ програма обезбедити 100 милиона евра кредита за 2.400 МСП.

ЕИФ је до сада укупно обезбедио 260 милиона евра кредита под повољнијим условима, са дужим роком отплате, без хипотеке као средства обезбеђења и нижим каматним стопама, којима ће ове две банке у наредне три године моћи да подрже око 6.000 малих и средњих предузећа.