Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
11.05.2017.

Ministar privrede Goran Knežević rekao je danas da je država malim i srednjim preduzećima (MSP) kroz EU fondove i programe obezbedila pola milijardi evra povoljnih kredita.

„Privrednici su tražili i nove izvore finansiranja i zato smo im do sada obezbedili preko 300 miliona evra povoljnih kredita uz podršku različitih evropskih programa“, poručio je on na potpisivanju dva nova ugovora između Evropskog investicionog fonda (EIF) i banaka, Unikredit i Inteza banaka.

„Danas, zahvaljujući novim ugovorima u okviru programa KOZME (COSME), obezbeđujemo dodatnih 200 miliona“, rekao je Knežević i naglasio da je Srbija već potrošila sredstva iz prve tranše ovog programa, u iznosu od 60 miliona evra, što govori o dve stvari. Po njegovim rečima, s jedne strane, banke su pokazale spremnost da uđu u ovako ozbiljne aranžmane sa evropskim finansijskim institucijama. Sa druge, naša privreda ima i kapaciteta i potrebu da povuče sva sredstva.

„Očekujem da će se u narednih par meseci još dve banke priključiti ovom programu, što će za našu privredu značiti još povoljnijih kredita.

Obraćajući se na konferenciji, koja je organizovana u okviru posete evropske komesarke za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijete Bjenkovske, on je poručio da se Srbija ugleda na Evropsku uniju i bazira podršku MSP na istim principima.

„Uz ovu pomoć Evropske unije, naša preduzeća će imati nikada veći impuls za razvoj i uključivanje u velike tržišne tokove“, poručio je Knežević.

Bjenkovska, koja boravi u Beogradu na poziv ministra Kneževića, ocenila je da je ovo vrlo važan program, ali da je još važniji signal koji EU šalje ovim ugovorima. „Srpske kompanije će moći da izvuku korist. Srbija je zaista deo Evrope, a za mene lično veoma važan deo Evrope“, istakla je Bjenkovska.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da sa današnjim potpisivanjem ugovora MSP dobijaju još jedan podsticaj i snažnu injekciju za povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta.

Ugovore su u Vladi Srbije potpisali izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert, predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić i predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija ad Čila Ihas.

Prethodno je ova međunarodna finansijska institucija, potpisala ugovor sa Bankom Inteza u decembru 2016. godine o kreditnoj liniji vrednoj 60 miliona evra za pružanje podrške za oko 1.300 malih i srednjih preduzeća.

Izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luiđi Đilbert je istakao da će finansijski posrednici, Unikredit i Inteza, upotrebiti ova sredstva za dalje davanje kredita MSP.“Dali smo obećanja da ćemo obezbediti veću podršku MSP, a za manje od šest meseci svih 60 miliona evra je već u potpunosti povučeno i sredstva su iskorišćena u najvećem delu, što će omogućiti prosperitet preduzeća“, istakao je Đilbert.

Predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić je rekla da su se prvobitni krediti iz programa KOZME odobravali po kamatnoj stopi od 2,39 odsto do 4,0 odsto, iako je bila određena kamatna stopa od između 2,39 odsto i 7,85 odsto. „U praksi se potvrdilo da su klijenti imali potrebu za takvom vrstom kredita i da su kreditno sposobni da podnesu takvu vrstu kredita“, izjavila je Đurić.

Predsednica IO Unikredit banke Čila Ihas je izrazila zadovoljstvo što je ta banka prepoznata kao neko ko može da podrži rast malih i srednjih preduzeća. „Znamo koliko su mala i srednja preduzeća značajna i da su kičma cele privrede. Ona učestvuju sa 85 odsto u ukupnom zapošljavanju i doprinose otvaranju novih radnih mesta. To je veoma važna karika“, rekla je Ihas, čija će banka u sklopu KOZME programa obezbediti 100 miliona evra kredita za 2.400 MSP.

EIF je do sada ukupno obezbedio 260 miliona evra kredita pod povoljnijim uslovima, sa dužim rokom otplate, bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja i nižim kamatnim stopama, kojima će ove dve banke u naredne tri godine moći da podrže oko 6.000 malih i srednjih preduzeća.