Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
14.10.2017.

Ministar privrede Goran Knežević prisustvovao je danas, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, svečanom početku poslovanja češke korporacije Čehoslovak grupa, koja je, simboličnom predajom ključeva, preuzela kruševački IMK „14. oktobar“.

Uspešna privatizacija kruševačke fabrike usledila je nakon pregovora koje je, najpre sa svojim timom vodio tada premijer, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim ih je nastavila predsednica Vlade Ana Brnabić.

Čehoslovak grupa je vlasnik više od 40 kompanija, među kojima su i Tatra kamioni, Tatra vojna vozila i Avia.

IMK „14. oktobar“ je bio u stečaju od januara 2016. godine i prodat je u petom pokušaju, a prvi koji je sproveden metodom neposredne pogodbe uz podnošenje pisanih ponuda. Procenjena vrednost imovine oglašene na prodaju bila je oko 4,8 milijarde dinara.

Novi vlasnik fabrike je najavio da će do kraja 2017. pored sadašnjih 130 radnika zaposliti još 150 i da će proizvodnju pokrenuti odmah po dobijanju dozvole za rad. To preduzeće je nekada zapošljavalo 8.000 radnika, a proizvodilo je tešku mehanizaciju, bagere i traktore-guseničare, kao i delove za tenkove.