Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
21.06.2017.

„Иновације не само да доприносе развоју производње, повећању извоза и утичу на раст, већ оне покрећу целокупно друштво и човечанство напред. Зато на знање гледамо као на капитал, основу за нове пословне подухвате, нове производе који ће наћи своју примену и тржиште. Сматрамо да ће нам оно омогућити да ухватимо корак са савременим светом, да из традиционалне привреде пређемо на привреду засновану на знању или привреду вођену знањем“ рекао је министар привреде Горан Кнежевић на свечаности поводом приступања Србије Фонду за иновативна предузећа (ЕНИФ).

Министар је објаснио да ће кроз овај фонд српским иновативним компанијама које су у раној фази развоја бити доступна и средства у висини од 41 милион евра за развој и успешно пласирање нових иновативних производа, услуга и процеса из свих поља науке и технологије.

Министри Кнежевић и Шарчевић, Штефан Худолин из Делегације ЕУ и Иван Ракоњац из Иновационог фонда

Кнежевић је подсетио да држава снажно, кроз програм Деценија предузетништва, са 18 милијарди динара из буџета подржава развој малих и средњих предузећа. „Део ове подршке, 300 милиона динара, која је привредницима доступна преко Фонда за иновациону делатност Републике Србије и Министарства просвете, се односи и на иновације, јер смо свесни да је непоходно да системском подршком ојачамо везу између образовања, научно-истраживачке заједнице и привредног сектора“ рекао је министар.

Приступањем Србије ЕНИФ фонду обезбеђујемо још један, алтернативни извор финансирања и отварамо врата нашим привредницима, и то онима који су визионари и гледају у будућност, да дођу до средства за развој иновативних производа, закључио је министар.

Фонд ЕНИФ је један од стубова у оквиру Програма за развој и иновације Западног Балкана, који нуди сет комплементарних финансијских инструмената и подршке МСП сектору на Западном Балкану.

Фонд за иновациону делатност је учествовао у покретању овог регионалног програма и овлашћен је да учествује у његовом раду и координира у име Републике Србије. За потребе учешћа Републике Србије као инвеститора у ЕНИФ, средства су обезбеђена на разделу Министарства просвете, науке и технолошког развоја.