Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
21.06.2017.

„Inovacije ne samo da doprinose razvoju proizvodnje, povećanju izvoza i utiču na rast, već one pokreću celokupno društvo i čovečanstvo napred. Zato na znanje gledamo kao na kapital, osnovu za nove poslovne poduhvate, nove proizvode koji će naći svoju primenu i tržište. Smatramo da će nam ono omogućiti da uhvatimo korak sa savremenim svetom, da iz tradicionalne privrede pređemo na privredu zasnovanu na znanju ili privredu vođenu znanjem“ rekao je ministar privrede Goran Knežević na svečanosti povodom pristupanja Srbije Fondu za inovativna preduzeća (ENIF).

Ministar je objasnio da će kroz ovaj fond srpskim inovativnim kompanijama koje su u ranoj fazi razvoja biti dostupna i sredstva u visini od 41 milion evra za razvoj i uspešno plasiranje novih inovativnih proizvoda, usluga i procesa iz svih polja nauke i tehnologije.

Ministri Knežević i Šarčević, Štefan Hudolin iz Delegacije EU i Ivan Rakonjac iz Inovacionog fonda

Knežević je podsetio da država snažno, kroz program Decenija preduzetništva, sa 18 milijardi dinara iz budžeta podržava razvoj malih i srednjih preduzeća. „Deo ove podrške, 300 miliona dinara, koja je privrednicima dostupna preko Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije i Ministarstva prosvete, se odnosi i na inovacije, jer smo svesni da je nepohodno da sistemskom podrškom ojačamo vezu između obrazovanja, naučno-istraživačke zajednice i privrednog sektora“ rekao je ministar.

Pristupanjem Srbije ENIF fondu obezbeđujemo još jedan, alternativni izvor finansiranja i otvaramo vrata našim privrednicima, i to onima koji su vizionari i gledaju u budućnost, da dođu do sredstva za razvoj inovativnih proizvoda, zaključio je ministar.

Fond ENIF je jedan od stubova u okviru Programa za razvoj i inovacije Zapadnog Balkana, koji nudi set komplementarnih finansijskih instrumenata i podrške MSP sektoru na Zapadnom Balkanu.

Fond za inovacionu delatnost je učestvovao u pokretanju ovog regionalnog programa i ovlašćen je da učestvuje u njegovom radu i koordinira u ime Republike Srbije. Za potrebe učešća Republike Srbije kao investitora u ENIF, sredstva su obezbeđena na razdelu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.