Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
07.05.2019.

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je danas Memorandum o razumevanju sa generalnom direktorkom Ksinđi Automotiv Lajting, Ksiaoping Zu i gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, za investiciju vrednu oko 50 miliona evra, koja će omogućiti otvaranje 1.000 radnih mesta.

Kineski partneri, planiraju da u Nišu naprave fabriku rasvete za automobilsku industriju, a ministar Knežević ističe da će kompanija doneti nove tehnologije u auto industriju.

„Ova investicija će, po pokretanju proizvodnje, dati novi impuls privrednom rastu Srbije i uticaće na rast izvoza. Uveren sam da će i naši prijatelji iz Kine biti zadovoljni uslovima u Srbiji, a pre svega motivisanim kadrom“, rekao je Knežević.

Početak izgradnje dogovoren je za 2020. godinu, dok će plasman proizvoda biti obezbeđen pre svega na tržišta Nemačke, Francuske i Slovačke.

Planirana je saradnja sa vodećim kompanijama u oblasti auto industrije, poput BMW-a, Folksvagena, Audija, Pežoa, Renoa, Opela i drugih.

Kompanija Ksinđi Automotiv Lajting jedan je od vodećih svetskih proizvođača rasvete za automobilsku industriju, a posebnu pažnju posvećuju razvoju posebnih  tehnoloških rešenja u toj grani.

Zapošljavaju oko 5.000 ljudi u pet fabrika raspoređenih u Kini, Nemačkoj i Japanu.