Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
18.12.2017.

Србија и Словенија имају добре политичке и економске односе који годинама иду само узлазном путањом, а паралелно расте и број словеначких инвестиција у Србији, као и обим трговине две земље, изјавио је министар привреде Горан Кнежевић.

Кнежевић је, у интервјуу за специјално издање магазина „Diplomacy & Commerce” – “Slovenia in focus“, навео да је Словенија у групи 10 највећих страних инвеститора у Србији, са око 400 инвестиција, вредних више од милијарду евра, а где је запослено око 25.000 наших грађана.

Словенија је, навео је министар, важан спољнотрговински партнер, а у прошлој години трговинска размена две земље забележила је рекорд и достигла готово милијарду евра (910,8 милиона).

„За нас је такође веома важно и што имамо добре политичке односе, што Словенија континуирано подржава Србију на нашем путу ка ЕУ, јер је то основ добрих економских односа“, рекао је Кнежевић.

Упитан шта кочи већу сарадњу српске и словеначке привреде у наступу ка трећим тржиштима, одговара да не би требало да има “кочница” и управо због тога је потписан Меморандум о разумевању 2013. године.

„Верујем да има простора за бољу примену онога што је договорено, како би унапредили сарадњу када је реч о заједничком наступу ка трећим тржиштима“, рекао је српски министар привреде.

Када је реч о даљем унапређењу институционалног оквира за сарадњу, Кнежевић истиче да је у интересу, како Србије тако и Словеније, да унапређују сарадњу у сектору малих и средњих предузећа, пре свега зарад заједничког наступа на трећим тржиштима.

„Има простора да више сарађујемо и кроз сарадњу земаља централне и источне Европе (ЦИЕЗ) са Кином. Када је реч о простору за побољшање оквира привредне сарадње, уверен сам да га треба тражити у оквирима наше Мешовите комисије за економску сарадњу“, рекао је министар Кнежевић.

Према његовим речима, Мешовита комисија је формирана као резултат честих посета делегација двеју земаља на високом нивоу, а циљ јој је унапређење институционалног правног оквира и подстицање трговинске размене.

Простор за унапређење сарадње, како је навео, види и кроз заједничке седнице две Владе, традиционални форум на Бледу…

„То су све одличне прилике које обе земље не би смеле да испусте“, навео је министр Кнежевић.