Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.12.2017.

Srbija i Slovenija imaju dobre političke i ekonomske odnose koji godinama idu samo uzlaznom putanjom, a paralelno raste i broj slovenačkih investicija u Srbiji, kao i obim trgovine dve zemlje, izjavio je ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je, u intervjuu za specijalno izdanje magazina „Diplomacy & Commerce” – “Slovenia in focus“, naveo da je Slovenija u grupi 10 najvećih stranih investitora u Srbiji, sa oko 400 investicija, vrednih više od milijardu evra, a gde je zaposleno oko 25.000 naših građana.

Slovenija je, naveo je ministar, važan spoljnotrgovinski partner, a u prošloj godini trgovinska razmena dve zemlje zabeležila je rekord i dostigla gotovo milijardu evra (910,8 miliona).

„Za nas je takođe veoma važno i što imamo dobre političke odnose, što Slovenija kontinuirano podržava Srbiju na našem putu ka EU, jer je to osnov dobrih ekonomskih odnosa“, rekao je Knežević.

Upitan šta koči veću saradnju srpske i slovenačke privrede u nastupu ka trećim tržištima, odgovara da ne bi trebalo da ima “kočnica” i upravo zbog toga je potpisan Memorandum o razumevanju 2013. godine.

„Verujem da ima prostora za bolju primenu onoga što je dogovoreno, kako bi unapredili saradnju kada je reč o zajedničkom nastupu ka trećim tržištima“, rekao je srpski ministar privrede.

Kada je reč o daljem unapređenju institucionalnog okvira za saradnju, Knežević ističe da je u interesu, kako Srbije tako i Slovenije, da unapređuju saradnju u sektoru malih i srednjih preduzeća, pre svega zarad zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

„Ima prostora da više sarađujemo i kroz saradnju zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ) sa Kinom. Kada je reč o prostoru za poboljšanje okvira privredne saradnje, uveren sam da ga treba tražiti u okvirima naše Mešovite komisije za ekonomsku saradnju“, rekao je ministar Knežević.

Prema njegovim rečima, Mešovita komisija je formirana kao rezultat čestih poseta delegacija dveju zemalja na visokom nivou, a cilj joj je unapređenje institucionalnog pravnog okvira i podsticanje trgovinske razmene.

Prostor za unapređenje saradnje, kako je naveo, vidi i kroz zajedničke sednice dve Vlade, tradicionalni forum na Bledu…

„To su sve odlične prilike koje obe zemlje ne bi smele da ispuste“, naveo je ministr Knežević.