Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
23.11.2017.

Министар привреде Горан Кнежевић свечано је данас отворио фабрику за производњу различитих врста грејача „Зопас“ у Кикинди, у којој је запослено више од 400 радника.

Министар Кнежевић, покрајински премијер Игор Мировић, градоначелник Кикинде Павле Марков и директорка „Зопаса“ у Србији и Румунији Кармен Русмир, заједно су пресекли врпцу, чиме је и званично фабрика, вредна 2,4 милиона евра, пуштена у рад.

Кнежевић је истакао да је ово већ трећа фабрика у Кикинди која је отворена у последње три године. Према његовим речима, свака нова фабрика доприноси остварењу једног од најважнијих циљева Владе, а то је смањивање стопе незапослености.

„У последње три године стопа незапослености је пала са 26 на 11,8 одсто. Наставићемо да радимо на даљем смањењу незапослености, како би ту стопу свели на ниво испод европског просека“, рекао је Кнежевић.

Министар је, говорећи о „Зопасу“, инвестицији која је користила подстицаје државе, рекао да ће се с том праксом наставити.

„Наставићемо, финансијски и нефинансијски, да подржавамо овакве инвестиције“, рекао је министар.

Кнежевић је навео и да ће Влада Србије наставити и даље да ради на унапређењу пословног амбијента, а огледало тог успеха је Дуинг бизнис листа Светске банке која по лакоћи пословања рангира 190 земаља света.

„На Дуинг бизнис листи, напредовали смо за чак 48 места у последње три године“, истакао је он.

Кнежевић је подсетио и да је „Зопас“ италијанска инвестиција, а Италија је, и у политичком и економском смислу један од најважнијих партнера Србије. Само у прошлој години, наводи он, спољнотрговинска размена је износила 3,7 милијарди долара, а око 600 компанија из Италије запошљава више од 20.000 људи у Србији.

„Зопас“ групација је једна од водећих светских произвођача грејних елемената за кућну употребу, индустријских система и производа за специјалне индустријске намене. Присутни су у Србији, Румунији, Немачкој, Русији, Француској, САД, Бразилу, Мексику, Кини. Групација запошљава око 8.000 радника, а остварује пословни приход од око 710 милиона евра.